Linde om Polen: Det har ju blivit värre

Skarpa ord mot Polen upprepas när EU-ländernas granskning av landets juridiska reformer går vidare. Slutresultatet kanske aldrig blir sanktioner – men åtminstone en rejäl markering.

ANNONS
|

- Det är väldigt, väldigt allvarligt och det märks också på stämningen i salen, säger EU-minister Ann Linde (S) efter ännu en polsk utfrågning i ministerrådets byggnad i Bryssel.

Sedan i vintras pågår mot Polen ett så kallat artikel 7-förfarande – EU:s tuffaste tag mot ett medlemsland. EU-kommissionen har länge ifrågasatt de många juridiska reformer som den polska regeringen har genomfört, framför allt gentemot landets konstitutionsdomstol.

Både Linde och EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans suckar dessutom över att läget snarare har blivit sämre än bättre.

ANNONS

- Domare i Polen vågar inte fråga EU-domstolen om råd – och då är ju hela EU:s rättssystem under press på ett sätt som aldrig har skett tidigare, säger Linde.

Hämnd från väst?

Parallellt med granskningen av Polen röstade EU-parlamentet i förra veckan för att medlemsländerna även ska göra en artikel 7-granskning av Ungern, med hänvisning till allt från nya regler för universitet och frivilligorganisationer till domstolarnas oberoende och hanteringen av migranter.

Från Ungern och Polen och deras anhängare är samtidigt ilskan stor över granskningarna, som man anser bara vara föranledda av att länderna inte vill göra som EU-ledningen och Västeuropa vill när det gäller flyktingpolitiken.

- Det stämmer ju inte överhuvudtaget. Det här är ju väldigt konkreta saker som både Ungern och Polen inte följer i EU:s regler. Det har ingenting med migration att göra. Sedan kan vi ha olika synsätt i migrationsfrågor eller budgetfrågor eller vad som helst, men det här är ju separat från det, säger Linde.

ANNONS

Stark markering?

De trilskande länderna har ändå åtminstone en trumf på hand. För att verkligen driva artikel 7 till sin spets och införa sanktioner måste samtliga andra EU-länder vara enade. Och så länge som Polen håller Ungern om ryggen och tvärtom finns små utsikter till det.

Ann Linde betonar dock att det räcker med fyra femtedelars majoritet – 22 EU-länder – för att besluta om att skicka ett antal gemensamma rekommendationer till Polen.

- Det är i så fall en oerhört stark markering, anser Ann Linde i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s process mot Polen

I artikel 7 i EU:s Lissabonfördrag fastställs att en majoritet i EU-kommissionen, EU-parlamentet eller bland medlemsländerna kan dra i gång ett särskilt förfarande när ett medlemsland anses åsidosätta grundläggande EU-värderingar som "respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter".

Processen sker i flera steg där utfrågningar och rekommendationer blandas med formella beslut. Om man når så långt att man vill fastslå att ett EU-land verkligen åsidosätter värdena måste alla andra EU-länder rösta för. Eventuella sanktioner som då kan införas – exempelvis att tillfälligt dra in landets rösträtt i EU-sammanhang – måste också göras med enhällighet.

Hittills har artikel 7-förfarande endast inletts mot Polen och Ungern. Än så länge har dock ingen av processerna nått fram till ens en omröstning om huruvida det finns en klar risk för att värdena åsidosätts.

ANNONS