Bråda dagar om brexit i Bryssel

EU säger ja till det föreslagna utträdesavtalet med Storbritannien – men förbehållen är fortsatt många. Tuffa samtal väntar om en gemensam deklaration om livet efter brexit.

ANNONS
|

Sedan Storbritanniens regering i förra veckan gett klartecken för det utkast till utträdesavtal som förhandlats fram har nu även EU-ländernas EU-ministrar gjort samma sak.

- I allmänhet är det här en rättvis kompromiss. Skilsmässor är aldrig enkla, men det är alltid bättre om det sker på vänliga villkor, säger ordförandelandet Österrikes EU-minister Gernot Blümel på en presskonferens i Bryssel.

- Jag är glad över att ministrarna i dag gav sitt stöd till det övergripande paketet, i synnerhet utkastet till utträdesavtal, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

ANNONS

Politisk deklaration

Men Barnier håller också upp ett varningens finger. Innan brexitsäcken kan knytas ihop finns nämligen en hel del kvar att reda ut.

Framför allt pågår förhandlingar fortfarande mellan EU och Storbritannien om den politiska deklaration om framtida relation som ska antas parallellt med utträdesavtalet. Texten – just nu cirka 15 sidor lång – kommer att vara utgångspunkten för de förhandlingar om framtida handelsavtal och liknande som ska inledas så fort Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019.

- Deklarationen kommer att öppna dörren till förhandlingar om ett ambitiöst ekonomiskt och strategiskt partnerskap när Storbritannien väl har lämnat, säger Barnier.

May på ingång?

Förhoppningen är att få ihop en slutlig deklarationstext under veckan inför det extrainsatta toppmöte som EU:s stats- och regeringschefer håller i Bryssel på söndag.

Från både EU och Storbritannien betonas att ingenting är klart förrän allting är klart. Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas till Bryssel under de närmaste dagarna.

Spanien markerar samtidigt att man vill se tydligare ord om hur relationerna till Gibraltar ska skötas efter brexit.

- Innan det är klart i utträdelseavtalet och den politiska deklarationen kan vi inte ge vårt stöd, säger utrikesminister Josep Borrell i Bryssel.

ANNONS

"Avtalet ligger"

Själva utträdesavtalet vill dock EU-länderna inte längre röra.

- Det kommer inte att bli en omförhandling av avtalet. Det här avtalet ligger. De saker som man fortfarande har problem med får vi lösa på olika sätt – antingen via den kommande relationen eller i ett protokoll där vi skriver hur vi tolkar detta, säger Sveriges EU-minister Ann Linde (S) efter måndagens möte i Bryssel.

- De flesta är nöjda med det som står, men de vill ha mer. Antagligen handlar det om att ha fler förklaringar, till exempel när det gäller fisket, eller sådant som man kan tolka på olika sätt, som till exempel Gibraltar. Då gäller det att klara ut det så att alla länderna kan känna sig trygga med det. Men jag har absolut gott hopp om att det ska klaras ut under den här veckan, säger Linde.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Viktiga dagar för brexit

I förra veckan gav Storbritanniens regering sitt klartecken till det utkast till utträdelseavtal med EU som gemensamt tagits fram av Storbritanniens och EU:s förhandlare. I London följdes dock klartecknet av en rad avgångar ur den brittiska regeringen, bland annat från brexitminister Dominic Raab.

På måndag gav de kvarstannande 27 EU-ländernas EU-ministrar sitt klartecken till utkastet.

Närmast ska nu EU och Storbritannien försöka enas om den gemensamma deklaration om framtida relation som ska tas fram parallellt med utträdesavtalet. Nästa utkast väntas redan till tisdagen.

Samtidigt planeras för ett möte i Bryssel mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, senast till på onsdag eftersom Juncker därefter åker till Kanarieöarna för samtal med ledarna från EU:s mest avlägsna områden.

På söndag samlas sedan EU:s stats- och regeringschefer – inklusive May – för ett extrainsatt brexittoppmöte i Bryssel.

ANNONS