M5S och Lega överens om premiärminister

Femstjärnerörelsen och Lega är överens om en premiärminister till sin nya, italienska regering. Det blir ingen av partiledarna, som i stället väntas få ministerposter. Namnet avslöjas på måndagen.

ANNONS
|

- Vi hoppas att ingen lägger in veto mot ett val som representerar vad majoriteten av italienarna vill, säger Lega-ledaren Matteo Salvini enligt tidningen La Repubblica och nyhetsbyrån Ansa , efter ett av många möten den senaste veckan med Femstjärnerörelsens (M5S) dito Luigi Di Maio.

Partiledarna meddelar att de är överens om vilka namn de ska nominera till sin tilltänkta koalitionsregering. Innan de offentliggörs ska presidenten Sergio Mattarella få se dem och säga sitt under måndagen.

ANNONS

"Blir ingen av oss"

Premiärministerposten har varit den stora stötestenen i partiförhandlingarna.

- Det kommer varken att bli jag eller Di Maio. Det kommer att bli ett namn som tillfredställer både oss och dem, säger Salvini enligt Corriere della Sera.

Han utesluter dock inte att de två kan komma att få ministerposter. Corriere skriver, med hänvisning till källor med insyn, att Salvini är aktuell för inrikesministerposten. Di Maio uppges kunna bli arbetsmarknadsminister.

I övrigt är det oklart hur posterna kan komma att fördelas.

- Det är möjligt att det i regeringen kommer att finnas personer som aldrig har röstat på Lega eller M5S, säger Matteo Salvini.

Röstar om dyrt program

De aspirerande regeringspartierna har också kommit överens om ett regeringsprogram. Där uppfylls till stor del Femstjärnerörelsens vallöfte om medborgarlön och Legas löfte om skattesänkningar. Dessutom utlovas ett generösare pensionssystem.

ANNONS

Efter överenskommelsen har partierna vänt sig till sina väljare för ett omdöme. M5S, som förespråkar direktdemokrati via nätet, lade upp avtalet på sin sajt. 94 procent av de som röstade gav sitt godkännande, enligt partiledaren Di Maio.

Lega har arrangerat en omröstning på ett torg i norditalienska Milano under söndagen.

- Det är inte idealt att regera med Femstjärnerörelsen eftersom vi inte har så mycket gemensamt, säger väljaren Giorgio Corti till nyhetsbyrån AFP på torget.

Han röstar dock för avtalet då han anser det vara bättre än att Italien får en teknokratisk regering.

Avfärdar fransk varning

Under söndagen höjde Frankrikes finansminister Bruno Le Maire ett varningens finger för att Italien fortfarande har ekonomiska åtaganden inom eurosamarbetet.

- Om den nya regeringen tar risken att inte respektera sina åtaganden vad gäller skulder och underskottet, samt att städa upp bland bankerna, kommer den finansiella stabiliteten i eurozonen att vara hotad, säger Le Maire enligt AFP.

ANNONS

- Jag respekterar det italienska folkets självständiga val, men det finns åtaganden som är större än oss alla.

M5S och Lega skiljer sig på många sätt som partier, men enas i en EU-skepsis. Le Maires synpunkter är "oacceptabla", skriver Matteo Salvini på Twitter :

"Jag bad inte om röster och förtroende för att fortsätta på vägen mot fattigdom, osäkerhet och invandring. Italienarna först!"

TT

Bakgrund: Italienska valets efterspel

Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) blev Italiens största parti i valet den 4 mars med nästan 33 procent av rösterna.

Främlingsfientliga Lega ingick i en högerallians – med Forza Italia och två andra partier – som blev största block, med totalt 37 procent. Lega blev tredje största enskilda parti, efter M5S och det regerande mitten-vänsterpartiet PD.

Anti-etablissemangspartiet M5S hade fram till valet sagt nej till alla former av samarbeten, framför allt med partier som tidigare haft regeringsmakten.

Lega avfärdade tidigt tanken på ett samarbete med regerande PD.

När M5S och Lega började närma sig varandra framförde M5S ett villkor som låste diskussionerna i flera veckor: Lega var tvungna att avbryta samarbetet med den korruptionsanstrukne ex-premiärministern Silvio Berlusconis Forza Italia.

När Berlusconi efter många om och men ställde sig i opposition tog regeringsförhandlingarna ny fart. Då gav president Sergio Mattarella, som utser premiärministern, partierna en tidsfrist att komma överens.

ANNONS