Macron och Rohani överens om kärnavtal

Frankrikes president Emmanuel Macron har kommit överens med sin iranske kollega Hassan Rohani om att försöka bibehålla det kärnenergiavtal som slöts mellan Teheran och västmakterna 2015. Men USA:s utrikesminister varnar att avtalet kommer skrotas om det inte "repareras".

ANNONS
|

Macron har fått uttryckligt stöd av bland andra Storbritannien och Tyskland i frågan. Och EU:s utrikeschef Federica Mogherini har tidigare slagit fast att avtalet inte ska omförhandlas.

Enligt ett uttalande från Elyséepalatset på söndagen talade Rohani och Macron med varandra i telefon i över en timme. Macron tog upp flera känsliga frågor, som Irans robotprogram, vad som händer när restriktionerna kring kärnenergiprogrammet lättas 2025 och den regionala situationen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Militärt inflytande oroar

Bland andra Saudiarabien, USA och Israel har vädrat stark oro för Irans militära inflytande i bland annat Syrien och Irak, och för att regimen stöder Huthirebellerna i inbördeskriget i Jemen. Rebellerna har avfyrat robotar mot Saudiarabien vid upprepade tillfällen, robotar som enligt USA är från Iran.

ANNONS

USA har sökt stöd bland sina allierade för att införa nya sanktioner mot Iran och har upprepade gånger hotat att lämna kärnenergiavtalet. EU har uttryckt sin vilja att behålla avtalet, men har inte uteslutit sanktioner – exempelvis mot iransk militär som strider på den syriska regimens sida.

Inte bestämt sig

USA:s president Donald Trump har ännu inte bestämt sig om han ska skrota avtalet eller inte, när han ska ta ställning i frågan den 12 maj, sade nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton i Fox News på söndagen.

Samma dag sade utrikesminister Mike Pompeo vid en presskonferens tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu dock att Trump kommer att dra sig ur avtalet om "det inte går att reparera", rapporterar Reuters.

TT

Fakta: Avtalet med Iran

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt. Uppgörelsen, JCPOA, slöts efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet – som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran – får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning. Dessutom öppnar Iran dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer. FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

USA:s president måste försäkra kongressen var 90:e dag om att Iran lever upp till sin del av avtalet för att det ska fortsätta att gälla. Donald Trump har sagt till europeiska länder att de måste "fixa de fruktansvärda bristerna i Iranavtalet". Annars kommer USA vägra att förlänga sanktionslättnaderna som Iran får i utbyte, vilket äventyrar hela avtalet.

Källor: Reuters och AFP

ANNONS