Merkel tonar ner förväntningar inför krismöte

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tonar ner eventuella förväntningar inför söndagens informella EU-möte om migration och understryker att det rör sig om "ett sonderingsmöte mellan intresserade medlemsstater".

ANNONS
|

- Mötet på söndag är ett samråd och ett arbetsmöte där det inte kommer att bli något avslutande uttalande, säger Angela Merkel inför det snabbinkallade mötet.

Hittills har 16 medlemsländer signalerat intresse för att delta i mötet i Bryssel, där EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är värd.

Från Sverige deltar statsminister Stefan Löfven (S).

Stärkt gränskontroll

- Vi började med en grupp på åtta. Nu har vi 16 länder som signalerat intresse för att delta i detta informella möte, säger EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein.

ANNONS

Ledarna för Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien har meddelat att de inte kommer på söndag, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Fokus på mötet kommer att ligga på stärkt gränskontroll och på att stoppa asylsökande från att röra sig mellan EU-länder. Något som kan hjälpa Tysklands förbundskansler Angela Merkel att avvärja en regeringskris i sitt eget land.

Men Merkel själv avvisar påståenden om att sprickor om migrationspolitiken inom den tyska regeringskoalitionen är på väg att driva det tyska styret till en kollaps.

- Jag arbetar för att koalitionen ska genomföra sina åtaganden. Vi har mycket jobb att göra, sade hon under en presskonferens i Beirut tillsammans med den libanesiske premiärminister Saad Haari, på fredagen.

Men det är ingen tvekan om att den tyska förbundskanslern är pressad och har intresse av att minitoppmötet ger resultat.

Hennes regeringspartner bayerska CSU driver stenhårt frågan om att asylsökande som redan registrerats i ett annat EU-land ska direktavvisas vid den tyska gränsen. Om inte Merkel får fram en gemensam europeisk lösning före den 1 juli hotar CSU att driva igenom frågan på egen hand, och därmed riskerar hela det tyska koalitionssamarbetet att stjälpas

ANNONS

Och Merkel vet att om Tyskland genomför detta på egen hand kan hon sätta i gång en dominoeffekt, där land efter land inför gränskontroller och stoppar asylsökande vid gränsen.

Toppmötet nästa helg

Tidigare under dagen uttalade sig EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger och förklarade då att söndagens möte ska fungera som en "påminnelse om vägen mot europeisk enighet".

- Jag anser att hela Europa måste visa solidaritet gentemot mot dem som drabbas mest – som Grekland, Malta, Cypern, Bulgarien. Italien och Spanien – för att lätta deras börda och ersätta delar av deras kostnader och ansträngningar, sade han.

På torsdag och fredag nästa vecka möts EU:s 28 stats- och regeringschefer för EU-toppmöte i Bryssel. Utsikterna att de ska lyckas enas om en ny gemensam asylpolitik för EU ser ännu så länge dystra ut.

TT-Reuters-AFP

ANNONS
ANNONS