Den före detta presidenten och demokratikämpen Lech Walesa.
Den före detta presidenten och demokratikämpen Lech Walesa.

Massiva protester mot polsk rättsreform

Tiotusentals människor demonstrerade på lördagen mot de planerade rättsreformerna i Polen. De nya lagarna innebär ett ökat politiskt inflytande över domstolsväsendet. Demonstranterna kräver att president Andrzej Duda inte skriver under lagarna.

ANNONS
|

Bland talarna under ett protestmöte fanns den före detta presidenten och fredspristagaren Lech Walesa.

- 1989 gav vi er ett demokratiskt Polen. Ni måste slåss för det med alla medel, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Walesa var ledare för den enda fria fackföreningsrörelsen Solidaritet under kommunisttiden och spelade en avgörande roll vid landets demokratisering.

Politisk kontroll

Lagen röstades under natten till lördagen igenom i det polska parlamentets andra kammare, och väntar nu tillsammans med två liknande lagar på presidentens underskrift för att bli giltig. Lagarna har väckt stark kritik från oppositionen som hävdar att regeringen nu kan skaffa sig full kontroll över landets rättsväsende.

ANNONS

Även EU-kommissionen har i skarpa ordalag varnat för att lagarna urholkar domstolarnas oberoende och har meddelat att man överväger att upphäva Polens rösträtt i EU:s ministerråd om de blir verklighet.

PIS försvarar

Kritikerna pekar även på liknande ändringar av konstitutionsdomstolen som genomfördes kort efter att regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) vann egen majoritet i parlamentsvalet 2015, och en genomförd politisering av landets statliga medier.

PIS insisterar dock på att lagarna inte utgör ett hot mot demokratins institutioner och att de är nödvändiga för att städa upp i ett ineffektivt rättsväsende och för att bekämpa korruption.

Orbán backar Polen

Ungerns premiärminister Viktor Orbán ställer sig bakom den polska regeringen i bråket med EU om de planerade rättsreformerna i Polen.

Orbán kallar kritiken mot hans ideologiska fränder i den högerkonservativa regeringen i Polen för en "inkvisition".

- (Den) kan aldrig lyckas eftersom Ungern kommer att använda alla sina rättsliga medel inom EU för att visa solidaritet med polackerna, sade han i ett tv-sänt tal från Rumänien, enligt Reuters.

Bakgrunden är att EU hotat Warszawa med sanktioner, om regeringen driver igenom de kontroversiella rättsreformerna. Det rör sig bland annat om en lag som tvingar alla domare i Högsta domstolen i pension och ger justitieministern rätt att utse ersättare.

ANNONS

TT

Fakta: Nya lagar i Polen

Förutom lagförslaget om att tvinga domarna i Högsta domstolen i pension antogs nyligen två andra lagar som en del i förändringen av rättsväsendet. De innebär att Nationella domstolsrådet upplöses och parlamentet ges rätten att utse dess medlemmar.

Rådets funktion är bland annat att nominera nya domare. Det har tidigare främst bestått av juridiska experter. Lagarna ger dessutom justitieministern makt att utse de högsta domarna i regionala domstolar.

Ingen av lagarna kan dock träda i kraft fullt ut om inte Polens president Andrzej Duda, som också är knuten till regeringspartiet, skriver under dem. Häromdagen villkorade han sin underskrift med att det ska krävas 60 procent av parlamentsledamöterna för att utse nya medlemmar i Nationella domstolsrådet, vilket skulle göra det svårare för PIS att helt kontrollera utnämningarna.

Källor: AFP, Politico

ANNONS