May insisterar på ryskt ansvar för giftattack

Ryssland svarar på de brittiska utvisningarna genom att sparka ut 23 brittiska diplomater. Men Storbritanniens premiärminister Theresa May står fast vid anklagelserna om att Ryssland är ansvarigt för nervgiftsattacken mot ex-spionen Sergej Skripal.

ANNONS
|

- Rysslands svar förändrar inte faktum: mordförsöket på två människor på brittisk mark, för vilket det inte går att dra någon annan slutsats än att den ryska staten bär skulden, säger May under ett möte med sitt parti, konservativa Tories.

Premiärministern tillägger att hennes regering nu kommer att fundera över vilka ytterligare steg den ska ta under de kommande dagarna.

Den brittiske ambassadören i Ryssland, Laurie Bristow, informerades om de ryska motåtgärderna under ett möte på utrikesdepartementet i Moskva under lördagsmorgonen. De 23 brittiska diplomaterna har förklarats persona non grata och får en vecka på sig att lämna landet, skriver ryska UD i ett uttalande.

ANNONS

"Grundlösa anklagelser"

Därtill stoppar Ryssland den statsstödda brittiska institutionen British Councils verksamhet i landet, och stänger det brittiska konsulatet i Sankt Petersburg.

British Council, som bland annat arbetar för stärkta kulturella förbindelser mellan Storbritannien och andra länder, uttrycker besvikelse över beslutet. "När politiska och diplomatiska relationer blir svåra, så är kulturella relationer och utbildningsmöjligheter centrala för att upprätthålla en dialog mellan människor och institutioner", skriver organisationen i ett uttalande.

Moskva beskriver åtgärderna som ett svar på Storbritanniens "provokativa" utvisningar av ryska diplomater och "grundlösa anklagelser" om att Moskva är ansvarigt för nervgiftsattacken mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

De båda hittades i början av mars svårt medtagna på en parkbänk i den brittiska staden Salisbury.

Pekar ut Putin

Senare meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. I onsdags beslutade Storbritannien att tvinga 23 ryska diplomater att lämna landet. Det är den mest omfattande utvisningen av diplomater som landet gjort på 30 år, och ryssarna skulle ges en vecka på sig.

I fredags höjde den brittiske utrikesministern Boris Johnson tonläget när han hävdade att det är "ytterst sannolikt" att den ryske presidenten Vladimir Putin själv beslutat om nervgiftsattacken.

ANNONS

Ryssland har nekat till all inblandning i händelsen.

Rysslands utrikesdepartement varnar för att ytterligare åtgärder från Storbritannien kommer att resultera i fler motåtgärder.

TT

Bakgrund: Detta har hänt

Den 4 mars i år åt den 66-årige Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin 33-åriga dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus. Deras hälsotillstånd är fortfarande kritiskt. Även den första polisen som hjälpte dem är på sjukhus.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. I onsdags skyllde May attacken på Ryssland och klargjorde att 23 ryska diplomater utvisas.

Det är oklart hur giftet har använts mot far och dotter. Brittiska myndigheter har uppmanat runt 500 personer som besökt pubar och restauranger i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar sedan de hittat spår av nervgift.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Fakta: Uppmärksammade förgiftningsfall

2017: Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, mördas med nervgiftet VX på flygplatsen i Kuala Lumpur den 13 februari i fjol. En övervakningsfilm visar hur två kvinnor närmar sig Kim Jong-Nam, varpå en av dem tar tag i honom bakifrån och ser ut att hålla något som liknar en trasa mot hans ansikte. Kim Jong-Nam utlämnades senare till Nordkorea. Kvinnorna hävdar att de lurades att tro att de deltog i inspelningen av ett dolda kameran-program. Försvaret menar att nordkoreanska agenter låg bakom den påstådda bluffen. Rättegången mot kvinnorna pågår fortfarande.

2006: Den tidigare ryske agenten Aleksandr Litvinenko förgiftas vid ett möte den 1 november 2006 med två ryska kontakter i ett hotell i London. Litvinenko avled på sjukhus efter tre veckor. Utredningen slog fast att han druckit te som spetsats med en sällsynt polonium-isotop som framställs i Ryssland, och att Rysslands president Vladimir Putin "förmodligen godkände" mordet. Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker, bland annat anklagade han honom för att ha iscensatt terrordåd mot sin egen befolkning.

2004: Ukrainas tidigare president Viktor Jusjtjenko förgiftades med dioxin i september 2004 inför presidentvalet som han förlorade mot Viktor Janukovitj, som i sin tur utlöste den orangea revolutionen som förde Jusjtjenko till makten. Jusjtjenkos ansikte ärrades svårt av förgiftningen. Han hävdade senare att giftet var framställt i Ryssland.

Källa: Reuters, TT

ANNONS