Storbritanniens premiärminister Theresa May höll ett efterlängtat linjetal om brexit i italienska Florens. Bild från hennes tal i FN i New York häromdagen.
Storbritanniens premiärminister Theresa May höll ett efterlängtat linjetal om brexit i italienska Florens. Bild från hennes tal i FN i New York häromdagen.

Fina utsikter men få detaljer från May

En tvåårig övergångsperiod ska mjuka upp Storbritanniens utträde ur EU. Premiärminister Theresa May lovar också att betala för sig under tiden – men gav annars få nya besked i fredagens stora brexittal i Florens.

ANNONS
|

En vacker utsikt var vad den brittiska regeringschefen försökte måla upp när hon talade på klassisk mark i 1200-talsbasilikan Santa Maria Novella.

- Storbritanniens framtid är ljus. Storbritanniens ekonomi kommer alltid att vara stark, lovade May på fredagseftermiddagen.

Hennes länge emotsedda tal sågs på förhand som en chans att skapa ytterligare klarhet inför de utträdesförhandlingar med EU som hittills gått tämligen trögt.

Om det blir lättare nu återstår att se. Särskilt många tunga besked gavs dock inte på fredagen.

ANNONS

Mjuk övergång

Det mest väntade var att Storbritannien vill se en övergångsperiod, förslagsvis på två år, för att "mjuklämna" EU efter själva utträdet den 29 mars 2019.

- Folk och företag, både i Storbritannien och i EU, kommer att tjäna på att få tid att anpassa sig på ett mjukt och ordnat sätt, sade May.

Väntat var även löftet att betala för sig – även om hon inte gav några detaljer om hur mycket.

- Jag vill inte att våra partner ska vara rädda för att de måste betala mer eller få ut mindre under resten av den nuvarande budgetperioden på grund av att vi går ut. Storbritannien kommer att uppfylla de åtaganden vi gjort under vårt medlemskap, sade premiärministern i Florens.

"Låt oss vara kreativa"

Mycket av talet gick – återigen – ut på att betona vänskap och välvilja.

- Vi vill vara er starkaste vän och partner, hälsade May till EU.

ANNONS

- Vi vill att ni stannar! Vi håller er högt! De garantier jag ger er kring era rättigheter är verkliga, sade hon till alla de EU-medborgare som i dag bor i Storbritannien.

Bland annat lovade hon att brittiska domstolar ska kunna "ta hänsyn" till vad EU-domstolen eventuellt säger om EU-medborgarnas rättigheter.

Vad gällde framtida relationer till EU förklarade May i sin tur att hon varken tror på ett djupgående EES-avtal för Storbritannien eller ett lösare frihandelsavtal.

- Vi kan mycket bättre än så. Låt oss vara kreativa, manade hon.

Samtal på måndag

Nästa förhandlingsrunda om brexit inleds i Bryssel på måndag. Inför det har EU-sidan velat se betydligt klarare brittiska besked när det gäller exempelvis ekonomiska åtaganden om man ska kunna ge klartecken för att även börja diskutera den framtida relationen.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier välkomnar ändå Mays ord på fredagen.

ANNONS

"Mays uttalande är ett steg framåt men måste nu översättas till en exakt förhandlingsposition för den brittiska regeringen", konstaterar Barnier i ett uttalande.

"Vi ser fram emot att höra Storbritanniens förhandlare förklara de konkreta följderna av premiärminister Mays tal. Vår ambition är att hitta en snabb överenskommelse kring villkoren för ett ordnat utträde", heter det från Barnier.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Förhandlingarna om brexit

De officiella förhandlingarna om Storbritanniens utträde inleddes den 19 juni i Bryssel. Bland annat beslutades då om att skapa tre inledande arbetsgrupper: om vilka framtida rättigheter som ska gälla för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, om den ekonomiska uppgörelsen och om "övriga separationsfrågor". Parallellt hålls också en "dialog" om gränsfrågorna mellan Irland och Nordirland.

Därefter har två formella förhandlingsrundor hållits – i mitten av juli och i slutet av augusti. Ytterligare två rundor är inplanerade till vecka 39 (inleds på måndag, den 25 september) och vecka 41 (inleds den 9 oktober).

Fakta: Theresa May

Theresa May, född 1956, är Storbritanniens premiärminister sedan juli 2016, då företrädaren David Cameron valde att avgå sedan de brittiska väljarna i en folkomröstning röstat för att lämna EU. Ytterligare några månader senare valdes hon även formellt till partiledare i Konservativa partiet.

May var inrikesminister 2010–2016 och är parlamentsledamot sedan 1997 (för Maidenhead, väster om London). Efter årets nyval, där hon fick 65 procent av rösterna i valkretsen, har hon mandat fram till 2022.

Hon är gift med förre studiekamraten Philip. De har inga barn.

ANNONS