Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180720-storbritnordirland-719343_se.ttela_1.jpg
Storbritanniens premiärminister Theresa May talar i Waterfront Hall i Belfast, Nordirland.

May uppmanar EU att skynda sig

Storbritanniens premiärminister Theresa May bekräftar sitt löfte till Nordirland om att undvika en hård gräns mot EU-landet Irland vid det brittiska EU-utträdet. Samtidigt uppmanar hon Bryssel att snabba på med sin respons på den brexitplan som hennes regering lagt fram.

Det kan aldrig bli tal om en hård gräns mellan Nordirland och Irland efter Storbritanniens utträde ur EU 2019. Det bekräftar den brittiska premiärministern Theresa May återigen under ett tal i Belfast på fredagen.

Hon betonar också vikten av att EU omgående kommer med respons på Storbritanniens förslag till hur landet ska lämna unionen. Förslaget, en så kallad mjuk brexit, innebär att parterna fortsatt står varandra nära när det gäller bland annat handel med varor.

Kontroversiell gräns

Gränsen mellan Storbritannien och Nordirland har blivit en av de stora stötestenarna i brexitdebatten. Gränsen har på många sätt varit osynlig sedan fredsöverenskommelsen 1998. Nu finns oro att detta kommer att förändras.

Theresa May har tidigare utlovat en spärr som ska hindra att gränsen hårdnar, oavsett vilken överenskommelse som EU och Storbritannien kommer fram till eller om parterna misslyckas med att enas före utträdet. Efter löftet backade dock May, och gick med på ett motförslag från EU om att i stället behandla Nordirland som ett separat tullområde och låta detta stanna i EU:s tullunion, för att säkerställa samma sak.

Gräns i Irländska sjön

Det innebär att om Storbritannien skulle hamna i en situation där landet inte behåller någon relation med EU:s inre marknad så riskerar gränsen mot unionen att hamna i Irländska sjön.

- Att en gräns mot ett tredje land formellt förflyttas in i vårt land kommer jag aldrig att acceptera och det tror jag inte att någon annan brittisk premiärminister skulle göra heller, säger May i Belfast.

Stressad minister

Under fredagen träffas EU-ländernas ansvariga ministrar i Bryssel för att diskutera hur stor klyftan egentligen är mellan Londons skilsmässoförslag och unionens ståndpunkt. Den tyske statssekreteraren Michael Roth medger att han känner viss stress för att hinna nå en överenskommelse innan utträdet.

- Tiden rinner ut. Klockan tickar. Det är därför jag är lite nervös, säger han.

Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn säger att det ännu inte finns någon lösning klar för frågan om den irländska gränsen.

Bakgrund: Theresa Mays brexitplan

TT

Förra veckan presenterade Storbritanniens premiärminister Theresa Mays sin brexitplan, som innebär det som kallas en mjuk brexit. Bland annat behåller Storbritannien viss tillgång till EU:s inre marknad och skapar en slags tulluppgörelse med EU. Gränserna mot länderna runt omkring blir enligt planen skarpare, förutom mellan Nordirland och Irland och mellan Storbritannien och Nordirland.

Mays brexitplan ska fungera som ett underlag i utträdesförhandlingar mellan EU och Storbritannien, som nu pågår. När parterna kommit överens om hur utträdet ska se ut, ska överenskommelsen röstas igenom i det brittiska parlamentet.

Men vägen dit lär inte bli enkel för Theresa May, som tampas med ett splittrat Toryparti. Brexitförespråkare i de egna leden hävdar att Mays plan inte är den skilsmässa som det brittiska folket röstade för i folkomröstningen. May har också drabbats av tunga avhopp från regeringen i samband med att brexitplanen blev klar samt skarp kritik mot sitt ledarskap.

Den 29 mars 2019 väntas Storbritannien träda ut ur EU, oavsett om parterna enats om en överenskommelse eller ej. Därefter följer en övergångsperiod och det är fortfarande oklart hur lång den kommer att bli.

MEST LÄST