Michael tros bli Floridas kraftigaste orkan

Ovädret Michael har graderats upp till en fyra på den femgradiga orkanskalan, och tros bli den värsta att slå till mot Florida sedan mätningarna inleddes. Kastvindar på nära 65 meter per sekund piskar nu vattnen bara en knapp mil från delstatens nordvästra kust.

ANNONS
|

- Det här är den västra storm som vår delstat Florida har upplevt det senaste århundradet, sade guvernören Rick Scott, på onsdagsmorgonen och uppmanade invånarna att förbereda sig på det annalkande ovädret

- Orkanen Michael tar in på oss, nu är tiden inne för att söka skydd, sade Scott enligt CNN.

ANNONS

På eftermiddagen svensk tid hade Michael ytterligare ökat i styrka och härjade bara drygt en mil sydväst om Apalachicola.

Översvämningar har börjat

Orkanen tros nå fastlandet i närheten av Panama City i Florida senare under dagen. Myndigheterna fruktar kraftigt regn, störtfloder och kraftiga vindar. Även de södra delarna av delstaterna Alabama och Georgia kan drabbas av orkanen.

Läget är nu så akut att det är för sent att evakuera människor som stannat kvar i kustområdena. Vindarna väntas driva upp havsnivån vilket tillsammans med regn kan orsaka stora översvämningar. Vissa områden har redan svämmats över, då regn börjat dra in över regionen

"Sök skydd på plats OMEDELBART, skriver Rick Scott på Twitter.

President Donald Trump har utfärdat nödläge för hela Florida, vilket frigör federala resurser till räddningsinsatser. Minst 2,1 miljoner invånare har tvingats evakuera eller frivilligt tagit sig till säkrare platser, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Slog mot Centralamerika

Myndighetsprognoserna för delstatshuvudstaden Tallahassee med omgivning, i Floridas nordvästra hörn, varnar för en "potentiellt katastrofal" utveckling. Enligt varningen kan orkanen orsaka stora strömavbrott, översvämningar, träd som faller på vägar och människor, skador på bebyggelse och en och annan tornado.

Michael har redan krävt minst ett tiotal liv i Centralamerika. Oljeplattformar har evakuerats i Mexikanska golfen och utvinningen av olja och gas har skruvats ned.

ANNONS
TT

Fakta: Tidigare orkaner i USA

Orkanen Andrew var en tropisk cyklon som orsakade enorma skador på Bahamas, i södra Florida och Louisiana 1992. Vindmätarna blåste sönder, så det finns ingen exakt mätning av de högsta vindhastigheterna. Andrew var länge den dyraste naturkatastrof som drabbat USA – fram till Katrina 2005.

Katrina är den tropiska cyklon som orsakat mest förödelse i USA:s historia. Katrina nådde kategori 5, den högsta nivån, den 28 augusti. De höga vindhastigheterna orsakade kraftiga vågor som översvämmade enorma områden. Totalt omkom minst 1200 människor, främst i New Orleans som översvämmades till 75 procent.

2012 orsakade orkanen Sandy 2012 enorma skador längs USA:s östkust samt på Kuba och Haiti. Bara i New York orsakade Sandy skador till ett värde av 42 miljarder dollar. Sandy dödade minst 59 människor i Karibien och 110 i USA.

Orkansäsongen 2017 var särskilt svår. I augusti slog Harvey slog till mot den amerikanska södern. Mer än 70 människor miste livet och regnmängderna ledde till att vatten- och avloppssystem slogs ut.

Månaden efter drog orkanen Irma in över sydligaste Florida med vindar på upp till 60 meter per sekund. 72 människor dog. Kort därefter drabbades Puerto Rico av orkanen Maria, där över 3000 beräknas ha omkommit och stora delar av infrastrukturen slogs ut.

I september evakuerades över 15000 människor till nödbostäder när ovädret Florence drog in över North och South Carolina. Minst 35 människor omkom.

Källor: National Hurricane Center med flera

ANNONS