Migrantfamiljer återförenas efter Trumpbeslut

De över 2 300 barn från migrantfamiljer som splittrats vid gränsen ska få återförenas med sina föräldrar, sedan president Donald Trump tvingats ta flera steg i sin kovändning. I något som ses som ett försök att mildra kritikstormen har presidenthustrun Melania Trump plötsligt besökt gränsområdet.

ANNONS
|

- Familjer kommer att få vara tillsammans, men gränsen kommer att vara lika tuff som tidigare, ropade Trump till sina anhängare på ett politiskt massmöte i Duluth i Minnesota.

Då hade han skrivit under en presidentorder som säger att USA ska sluta separera barn och vuxna som illegalt tagit sig över landets södra gräns. Detta efter att bilder och ljudinspelningar av förtvivlade barn cirkulerat i meder och USA:s första dam, Trumps dotter och högt uppsatta republikaner protesterat.

ANNONS

- Ivanka känner starkt för det här. Min fru känner mycket starkt för detta. Jag känner väldigt starkt för detta, sade presidenten vid undertecknandet.

Låsas in ihop

Familjeseparationerna har varit en del av USA:s nya "nolltolerans" vid gränsen som trädde i kraft i maj och som justitieminister Jeff Sessions formulerat. Enligt den ska varenda människa som på olaglig väg försöker ta sig över gränsen gripas och åtalas. Men av naturliga skäl gäller det inte barn, så dessa har tagits omhand på anläggningar eller i familjer.

President Trumps beslut innebär inte ett slut på nolltoleransen, utan att familjer nu ska låsas in tillsammans. Därmed kan det krocka med andra regler kring fängslande av barn, något människorätts- och medborgarrättsorganisationer i USA redan lovat ta strid emot. I dagsläget får familjer med minderåriga inte hållas i fängsligt förvar i USA i mer än 20 dagar, skriver tidningen The New York Times.

Och i de snabba vändningarnas politik verkade först ingen ha svar på frågan om vad som händer med de över 2300 barn som redan tagits från sina föräldrar, sedan nolltoleransen trädde i kraft i början av maj. Initialt hette det att de barnen inte skulle omfattas av den nya regeln.

ANNONS

Melania i Texas

Men på torsdagen kom alltså beskedet att Trump instruerat myndigheterna att börja återförena barnen med deras inlåsta föräldrar.

Samtidigt besökte hans fru Melania Trump en interneringsanläggning där barn hålls vid gränsen i Texas. Många tolkar det som ett sätt att försöka mildra den enorma nationella och internationella kritikstormen.

Parallellt har ledamöter i representanthuset förberett sig för att rösta om två förslag till ny invandringslagstiftning. Båda texterna innehåller finansiering av Trumps omtvistade gränsmur mot Mexiko samt begränsningar för anhöriginvandringen. Det ena, mer moderata, stödjer också en mångårig väg till medborgarskap för 1,8 miljoner unga papperslösa så kallade dreamers.

Det finns uppgifter om att en skrivning som förbjuder splittring av gripna migrantfamiljer ska införas i förslagen, men det är oklart om den kommer med.

Röstades ned

Demokraterna har med emfas motsatt sig båda förslagen och på torsdagen röstades – inte oväntat – ett förslag att drastiskt minska möjligheterna för immigranter att få visum till USA och att tillfälligt skydda unga papperslösa från att bli deporterade ned i representanthuset.

Därefter sköts planen att rösta om den andra lagstiftningen upp till på fredag.

I senaten, där Republikanerna bara har en enda plats övertag och senatorerna i allmänhet har signalerat att de vill ha en mindre omfattande lagstiftning, väntar en ännu tuffare drabbning om representanthuset till slut skulle enas om ett lagstiftningspaket kring migrationen.

ANNONS
TT

Bakgrund: Nolltolerans vid USA:s gräns

USA:s justitieminister Jeff Sessions stramade i april åt USA:s migrationspolitik ytterligare. Detta genom att bland annat sätta stopp för "catch and release"-regeln, en praxis som förordar att personer som gripits efter att olagligt tagit sig över USA:s gräns släpps fria i väntan på domstolsbeslut.

Vidare fick utrikesdepartementet med flera i uppdrag att förhandla med ett antal länder i syfte att tvinga dem att ta emot medborgare som kommer att återföras. Försvarsdepartementet ombads inventera alla anläggningar, militära och civila, nära den sydliga gränsen som kunde användas eller göras om till förvar för migranter.

I början av maj meddelade så Sessions att nolltolerans råder mot illegal invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen till USA ska gripas och åtalas och att barn, som ju inte kan åtalas, ska skiljas från sina föräldrar och placeras i boende.

"Om du smugglar ett barn så kommer vi att åtala dig och barnet kommer att separeras från dig som lagen kräver. Om du inte tycker om det så smuggla inte barn över vår gräns", sade Sessions nyligen.

Under perioden den 5 maj till den 9 juni fördes 2342 barn till separata boenden när föräldrarna greps, enligt myndighetsstatistik från den 19 juni.

Dagen därpå satte Donald Trump stopp för familjeseparationerna genom en presidentorder. Den lämnade dock många frågor obesvarade, som var hela familjer som grips ska hållas i fängsligt förvar tillsammans. Den gav inte heller vägledning om vad som ska hända med de barn som redan tagits från sina föräldrar.

Invandring och nationell säkerhet var profilfrågor för Donald Trump i valrörelsen. Han har lovade bland annat att bygga en gränsmur mot Mexiko samt utvisa kriminella papperslösa.

Enligt uppskattningar från i fjol lever 11,3 miljoner papperslösa i USA. De flesta kommer från Mexiko, El Salvador, Honduras och Guatemala och många uppges ha flytt från gäng- och knarkrelaterat våld.

Källor: NPR, opinionsinstitutet Pew

ANNONS