Minister i Wien vill lägga krokben för medier

Österrikes inrikesminister, högerpopulisten Herbert Kickl, har hamnat i nytt blåsväder. Hans departement har uppmanat polisens presstalespersoner att begränsa informationen till medier som är "för kritiska". Landets förbundskansler kallar uppmaningen för oacceptabel.

ANNONS
|

Det hela handlar om ett mejl som inrikesdepartementet, styrt av Kickl (FPÖ), skickat ut till landets regionala pressavdelningar hos polisen. I brevet uppmanas de anställda att stänga ute flera namngivna medier, som dagstidningarna Der Standard och Kurier, då dessa anses rapportera för kritiskt och ensidigt om inrikesdepartementets och polisens verksamhet.

"Kommunikationen med dessa medier föreslår jag ska inskränkas i största möjliga mån. Ge dem inte godbitar som exklusiv tillgång, såvida ni inte ser något tydligt mervärde, exempelvis möjlighet till en neutral eller till och med positiv rapportering" står det i mejlet, som bland annat österrikiska dagstidningen Die Presse publicerat.

"Bara förslag"

Inrikesdepartementet har bekräftat mejlets äkthet och står för innehållet, men säger att det inte skrivits av Kickl själv utan av hans presschef, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det rör sig också om förslag och inte bindande order, enligt departementet.

ANNONS

Österrike styrs sedan valet i oktober förra året av det konservativa ÖVP tillsammans med högerpopulisterna i FPÖ, som Kickl alltså tillhör. Och landets förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) har en helt annan inställning än Kickl när det gäller hanteringen av medierna. "All begränsning av den fria pressen är oacceptabel", är hans svar på budskapet i mejlet.

- Att tysta eller bojkotta enskilda medier är inget som ska hända i Österrike, säger han.

Kritik mot razzia

Det här är inte första gången det stormar kring Kickl. Sedan i våras har en lång följetong i landets medier handlat om en ifrågasatt razzia mot en av landets säkerhetstjänster, BVT. En polisstyrka som vanligtvis ägnar sig åt gatukriminalitet – och som råkar ledas av en man som är politiskt aktiv inom FPÖ – sökte då igenom kontor och bostäder tillhörande flera medarbetare vid BVT. Det här har lett till hård kritik mot inrikesdepartementet och Kickl, och händelsen är föremål för en parlamentarisk utredning.

Det är heller inte första gången FPÖ-företrädare hamnar i konflikt med journalister. I mars fick landets vicekansler, tillika FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache, be om ursäkt i en tidningsannons sedan han på sin Facebooksida anklagat en av landets ledande journalister för att sprida lögner och fejknyheter.

ANNONS
TT

Fakta: FPÖ vid makten

Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti, FPÖ) grundades 1955 av tidigare nazister. Bland kända partiledare kan bland annat nämnas Jörg Haider, som tog över 1986. I dag leds FPÖ av Heinz-Christian Strache.

Partiet kom på en tredje plats i valet i höstas, och har bildat regering tillsammans med konservativa Folkpartiet, ÖVP. FPÖ innehar bland annat inrikesminister- och försvarsministerposten.

ANNONS