Mord på kosovoserb kan elda på spänningar

Mordet på den kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic kan komma att försämra relationerna mellan Pristina och Belgrad ytterligare. EU fördömer dådet – som satte stopp för de återupptagna samtalen mellan länderna.

ANNONS
|

Oliver Ivanovic befann sig utanför sitt kontor i den serbdominerade norra delen av staden Mitrovica i Kosovo när en eller flera personer öppnade eld från en förbipasserande bil. Den välkände kosovoserbiske politikern träffades av flera skott.

- Jag har informerats om att han sköts ihjäl direkt och försök att återuppliva honom på sjukhuset i Mitrovica misslyckades, säger advokaten Nebojsa Vlajic till nyhetsbyrån AFP.

Polisen har hittat en utbränd bil som kan ha kopplingar till mordet, men det är fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom.

ANNONS

64-åriga Ivanovic sågs som en av de mer moderata politikerna i Mitrovica, en stad präglad av etniska motsättningar. Han talade albanska och hade offentligt kritiserat Belgrads politik i Kosovo. Tidigare var han serbisk statssekreterare för Kosovo och en viktig samtalspartner för Nato, FN och senare EU.

EU fördömer

"EU fördömer starkt mordet på Oliver Ivanovic. Våra kondoleanser går i första hand till Ivanovics familj", skriver Maja Kocijancic, taleskvinna för EU:s utrikeschef Federica Mogherini, i ett mejl till TT.

"Vi förväntar oss att relevanta myndigheter i Kosovo gör allt de kan för att hitta förövarna och dra dem inför rätta. Eulex (EU:s polis- och tullinsats i Kosovo) kommer att stödja myndigheterna i enlighet med sitt mandat. Vi manar alla att visa lugn och återhållsamhet", skriver Kocijancic.

EU:s utrikeschef har talat i telefon med såväl Serbiens president Aleksandar Vucic som Kosovos president Hashim Thaci, enligt EU:s utrikestjänst EEAS i Bryssel.

Det finns risk för att mordet kommer att elda på de etniska spänningarna i området. Omedelbart när Ivanovics död blev känd avbröts ett pågående EU-lett möte i Bryssel mellan Serbien och Kosovo, om den infekterade relationen länderna emellan. 2013 gick parterna med på att delta i samtal om en normalisering av förbindelserna – ett villkor för att båda länderna ska kunna gå vidare mot EU-medlemskap.

ANNONS

Den serbiske regeringstjänsteman som har ansvar för Kosovo, Marko Djuric, beskriver mordet på Ivanovic som en "terrorhandling" riktad mot hela det serbiska folket. Kosovos regering har också fördömt dådet.

Anklagad för krigsbrott

2016 dömdes Oliver Ivanovic till nio års fängelse för krigsbrott. Eulex ansåg att han hade uppmanat serbiska paramilitära styrkor att döda etniska albaner under Kosovokriget 1998–1999.

Ivanovic nekade till anklagelserna och överklagade. En högre domstolsinstans i Pristina underkände domen och Ivanovic släpptes fri i väntan på en ny rättegång. Den hann dock inte äga rum.

TT

Fakta: Spända relationer

Kosovo bröt sig loss från Serbien och utropade sin självständighet 2008, nästan tio år efter det två år långa kriget mellan Serbien och kosovoalbanska rebeller. Trots detta avvisar många av de 40000–50000 etniska serber som bor i norra Kosovo en integration i landet, vars befolkning domineras av etniska albaner.

Serbien ser Kosovo som sitt lands och religions vagga.

Förbindelserna mellan Serbien och Kosovo har varit spända sedan 2008. Men 2013 gick de med på att delta i de EU-sponsrade förhandlingarna om en normalisering av relationerna.

Oliver Ivanovic bodde i staden Mitrovica, som var splittrad av etniska motsättningar. Av stadens omkring 85000 invånare är 72000 etniska albaner medan 13000 är etniska serber.

Källa: Reuters, AFP

ANNONS