Militären förkastar FN-inblandning i Myanmar

Militären i Myanmar anklagas för fördrivningar av samt våldtäkter och mord på rohingyer. Nu ger landets överbefälhavare sin första kommentar om rapporten från FN:s särskilda utredare, som anklagar regimen för att ha försökt genomdriva ett folkmord.

ANNONS
|

- Inget land, ingen organisation eller grupp har rätt att blanda sig i eller ta beslut om ett annat lands självbestämmande, säger Min Aung Hlaing, överbefälhavare i Myanmar (Burma), enligt den regimtrogna tidningen Myawady.

Utspelet kommer knappt en vecka efter en FN-rapport om brotten mot rohingyer i Myanmar. När den presenterades konstaterade FN:s särskilda utredare att militären borde skiljas från den politiska makten i landet och att landets toppmilitärer borde utredas, bland dem Min Aung Hlaing.

ANNONS

"Systematiskt dödande"

FN-utredaren Marzuki Darusman gav en mycket detaljerad beskrivning av militärens våld mot rohingyer inför FN:s råd för mänskliga rättigheter.

- Männen dödades systematiskt. Barn sköts och slängdes i floden eller brändes upp, sade han, och tillade att kvinnor och flickor gruppvåldtogs.

- Alla omständigheter är sådana att de motiverar en slutsats om att folkmord var uppsåtet.

Militären förnekar att den gjort något fel och försvarar sina handlingar med att man skulle stoppa muslimska upprorsmakare. Men enligt FN:s utredare i landet har militärens agerande konsekvent varit utom rimliga proportioner sett till det faktiska hotet.

ICC utreder

Åklagare vid den internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett en utredning av händelserna kring de misstänkta tvångsdeporteringarna av rohingyer till grannlandet Bangladesh. Det var tidigare osäkert om ICC hade möjlighet att utreda saken eftersom Myanmar inte skrivit under det så kallade Romfördraget. Men eftersom Bangladesh gjort detta har domstolen meddelat att det går.

ANNONS

Regimen i Myanmar har hävdat att landet är villiga att låta de omkring 700000 rohingyerna återvända, men hittills har ingenting hänt.

TT-AFP-Reuters

Fakta: 10000 dödades enligt FN

Militären slog ner hårt mot rohingyer i Myanmar i fjol, vilket tvingade över 700000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh.

Omkring 10000 människor dödares, uppgav FN-utredare när en slutrapport om brotten mot rohingyer presenterades. Förmodligen är det en låg uppskattning, tillade utredarna.

Den 444-sidiga FN-rapporten som presenterades i mitten av september har tagits fram under 18 månader med hjälp av detaljerade analyser och över 850 djupintervjuer. I den uppmanas bland annat det internationella samfundet att utreda landets toppmilitärer för våld och fördrivningar med folkmord som uppsåt, bland andra Myanmars överbefälhavare Min Aung Hlaing.

FN definierar folkmord som handlingar med syfte att utplåna en nationell, etnisk eller religiös grupp, helt eller delvis. Brottsrubriceringen är mycket ovanlig, men har använts i bland annat Rwanda, Bosnien och Sudan, och för extremiströrelsen IS mord på yazidier i Irak och Syrien.

ANNONS