Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180123-usaskalv-602243_se.ttela_1.jpg
En tsunamivarning har utfärdats för delar av Alaska och Kanada efter ett jordskalv i havet med magnituden 8,0. Arkivbild.

Myndigheterna uppmanar Alaskabor att fly

En tsunamivarning har utfärdats för delar av Alaska och Kanada efter ett jordskalv i havet med magnituden 8,0.

Skalvet inträffade på 10 kilometers djup vid halv elva, svensk tid, omkring 25 mil sydöst om Kodiak i Alaska i USA, enligt den amerikanska myndigheten USGS.

En tsunamivarning har utfärdats för delar av Alaska och Kanada, och myndigheten uppmanar till vaksamhet för flodvågor längs hela USA:s västkust, skriver Reuters.

Kodiakbo: Måste sticka

Myndigheterna i Alaska uppmanar invånare längs kusterna att ta sig i säkerhet.

"Om du befinner dig vid den här kusten, rör dig då inåt land till högre belägen mark", skriver katastrofmyndigheten i en varning.

- Vi har precis vaknat, och fick precis veta att det inträffat en jordbävning och att man utfärdat en tsunamivarning, säger en skärrad kvinna som driver en stuguthyrningsfirma i Kodiak över telefon till TT.

TT: Kunde ni känna skalvet?

- Skalvet kändes under 30 sekunder. Vanligtvis känner vi ingenting här vid jordbävningar.

Plötsligt tvingas kvinnan avbryta samtalet.

- Vi måste sticka, säger hon och lägger på.

Skalvet kändes i stora delar av Alaska, enligt medarbetare på tv-kanalen KTVA.

Kan drabba Hawaii

"Tsunamivarningar betyder att en tsunami som kan orsaka betydande översvämningar är möjlig eller redan pågående. Tsunamis innebär en följd av farliga vågor flera timmar efter den första beräknade ankomsttiden. Den första vågen behöver inte vara den största", skriver katastrofmyndigheten.

USGS skriver att en tsunamivåg kan ha bildats som skulle kunna drabba kustområden långt från skalvets centrum. Myndigheten utreder nu huruvida Hawaii hotas av en tsunami. En flodvåg skulle i så fall kunna nå ögruppen vid 15.30-tiden, svensk tid.

Kodiak är huvudorten på ön med samma namn på Alaskas sydkust. Vid en folkräkning 2010 fanns omkring 13 400 invånare på ön, enligt Nationalencyklopedin.

MEST LÄST