Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171007-nyazeelval-542821_se.ttela_1.jpg
Winston Peters, partiledare för nationalistiska New Zealand First, har ett bra förhandlingsläge efter att slutresultatet i valet i Nya Zeeland presenterats. Arkivbild.

Nationalister vågmästare i Nya Zeeland

När det slutgiltiga valresultatet i Nya Zeeland presenterats visar det som väntat att varken det regerande partiet konservativa National eller oppositionspartiet Labour har fått tillräckligt med röster för att bilda regering. Nationalistiska New Zealand First blir nu vågmästare.

I och med att de sista rösterna räknats öppnar det upp för nationalisterna att formellt påbörja förhandlingar för att bestämma vilket av de två partierna man ska bilda regering tillsammans med. Winston Peters partiledare för New Zealand First säger att han ska meddela partiets beslut den 12 oktober.

Landets premiärminister Bill Englishs parti National har tappat två mandat, jämfört med det preliminära resultatet som presenterades på valkvällen. Han säger dock att de fortfarande har fler mandat än Labour, 56 mot 46, och att det inte förändrar förhandlingsläget med New Zealand First.

- Jag tror inte att det blir väsentligt sämre, grunderna har inte förändrats, säger han.

Enligt Labours partiledare, Jacinda Ardern, kommer förhandlingarna mellan partierna att fortsätta under helgen.

New Zealand First fick nio mandat i valet den 23 september.

MEST LÄST