Nicaragua: FN-grupp utvisas efter rapport

Regeringen i Nicaragua med president Daniel Ortega i spetsen har utvisat en grupp representanter för FN:s råd för mänskliga rättigheter, uppger en frivilligorganisation på plats i det centralamerikanska landet.

ANNONS
|

- Detta obegripliga besked är orimligt, säger Vilma Nunez som leder människorättsorganisationen Cenidh.

- Det speglar inställningen hos någon som helt tappat det, som inte längre tar ansvar och som skyggar för sanningen, fortsätter hon med tydlig adress till Ortega.

ANNONS

Beskedet om utvisningen kommer två dagar efter att FN-rådet i en rapport skarpt kritiserat regeringen i Nicaragua för de våldsamheter protesterande medborgare utsatts för.

I rapporten skriver rådet att "Nicaraguas regering har begått brott mot mänskliga rättigheter när man blundat för att beväpnade grupper samlat in demonstranter, av vilka flera sedan blivit våldtagna med gevär och torterade". I rapporten föreslås också att FN ska inrätta en kommission för att förhindra att situationen förvärras.

Över 300 personer har hittills dödats och 2000 har skadats i oroligheterna som startade i april som en protest mot en mot en senare skrotad förändring av landets pensionssystem, men nu har växt till krav på Ortegas avgång. Presidenten har tidigare försvarat våldet och anklagat USA för att ligga bakom demonstrationerna.

TT-AFP
ANNONS