Nobelt EU-möte mot kvinnovåld

Nobels fredspris får de ta emot om två veckor. Dessförinnan hyllas Nadia Murad och Denis Mukwege även av EU i Bryssel.

ANNONS
|

De två fredspristagarna var hedersgäster när EU:s biståndsministrar möttes på måndagen.

- Dagen efter den internationella dagen mot våld mot kvinnor är det särskilt relevant för oss att skicka ett starkt budskap tillsammans, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini på en kort pressträff, där hon bland annat gav löfte om ytterligare motsvarande 50 miljoner kronor i stöd till pristagarnas verksamhet.

- Vi skulle inte kunna göra vad vi kan i Panzi just nu utan ert stöd, tackade Mukwege, med hänvisning till det sjukhus i Kongo-Kinshasa där han länge kämpat för att ta hand om kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp.

ANNONS

Murad, som tillhör den yazidiska minoriteten i norra Irak och som själv blev ett offer för sexuellt våld från terrorrörelsen IS, bad samtidigt om ökat engagemang från allmänheten.

- En dag om året (mot kvinnovåld) är inte tillräckligt. Vi måste tänka på det här 365 dagar om året, sade Murad i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Årets fredspristagare

Denis Mukwege föddes i nuvarande östra Kongo-Kinshasa 1955, utbildade sig till läkare i Burundi och specialiserade sig sedan inom gynekologi och obstetrik. Efter att tillsammans med sin familj flytt undan 1990-talets krig återvände han till Kongo-Kinshasa för att 1999 starta Panzisjukhuset, där offer för sexuellt våld och kvinnor med gynekologiska problem får vård.

Nadia Murad, född 1993, är en yazidisk människorättsaktivist från Irak. Hon tillfångatogs av terrorrörelsen IS i augusti 2014 i samband med extremistgruppens ockupation av bergsområdet Sinjar i Irak. Hon flydde i november 2014 och har under de senaste åren arbetat med att vittna om de fasansfulla övergrepp som tusentals flickor och kvinnor har utsatts för av IS.

ANNONS