En övergiven gasanläggning i Milano. Lombardiet är ett ekonomiskt draglok i Italien och Europa, men lider också av utbredd industridöd.
En övergiven gasanläggning i Milano. Lombardiet är ett ekonomiskt draglok i Italien och Europa, men lider också av utbredd industridöd.

Norra Italien kan bli självständigare

Nu röstar norra Italien om ökat självstyre. Ett ja väntas gynna Lega Nord och ge det invandringskritiska partiet vind i seglen inför italienska region- och parlamentsval nästa år.

ANNONS
|

Söndagens omröstning gäller större autonomi för de två norra regionerna Lombardiet och Veneto.

- Det här är en fråga som går långt tillbaka i historien. I norra Italien tycker många att regeringen i Rom bestämmer för mycket, inte minst när det kommer till hur skattepengarna fördelas, säger Anders Bergman, författare och expert på italiensk vänster- och högerextremism.

Bakom initiativet till folkomröstningen står det invandringskritiska Lega Nord.

- Om svaret i helgens omröstning blir ja kommer det att gynna Lega Nord och den allians som partiet ingått med Silvio Berlusconis parti Forza Italia.

ANNONS

Konsekvenser för Europa

Även om folkomröstningen i Italien handlar om ökat självstyre och inte självständighet som i spanska Katalonien, finns det likheter mellan de två valen, anser Anders Bergman.

- I båda fallen handlar det om två rika regioner som tycker att deras skattepengar försvinner iväg till fattigare delar av landet.

Anders Bergman säger att kraven på ökad regional autonomi skapar bekymmer för EU.

- Det här gynnar dem som vill ha självständighet i andra delar av Europa, exempelvis belgiska Vlaams Belang som vill separera Flandern från Belgien.

Påverkar nästa års val

Söndagens valresultat lär även få konsekvenser för den italienska politiken i stort när landet nästa år håller val på både regional och nationell nivå, säger Anders Bergman.

Lega Nord har delvis bytt fokus sedan Matteo Salvini tog över partiledarposten 2013. Den tidigare ledaren Umberto Bossi drev linjen att norra Italien skulle bli självständigt och bryta sig loss från resten av landet.

ANNONS

- Salvini är mer inriktad på att attrahera väljare i både norr och söder. Han använder sig ofta av klassisk högerextrem retorik och har uttalat sig negativt om flyktingar och invandrare.

Bergman anser att ett ja i folkomröstningen skulle få potentiellt negativa konsekvenser för sammanhållningen i Italien.

- Landet riskerar att bli än mer uppdelat och spänningarna mellan nord och syd lär förvärras.

TT
Fakta: Lombardiet och Veneto

I de två norditalienska regionerna, med städer som Milano och Venedig, bor sammanlagt cirka 15 miljoner personer. Tillsammans står de för omkring 30 procent av Italiens BNP.

Söndagens folkomröstning handlar om att Lombardiet och Veneto vill ha större handlingsfrihet gentemot regeringen i Rom. Om det blir ett ja kommer de bland annat att få större möjligheter att styra över sina skatteintäkter.

Tidigare i oktober publicerade konsultfirman Lorien en opinionsundersökning där man vägde samman folks svar från de båda regionerna. Av de svarande uppgav 69 procent att de var för ett ökat självbestämmande. Men bara 43 procent svarade att de planerade att gå och rösta. I Lombardiet finns inget krav för hur stort deltagande som behövs för ett giltigt val, men i Veneto måste minst 50 procent gå till valunorna för att omröstningen inte skall diskvalificeras.

ANNONS