Nya strider i Jemen inför fredssamtal

Fredssamtal i Sverige om krigets Jemen tycktes vara ett steg närmare när den jemenitiska regimen tillkännagav att den kommer. Men på måndagskvällen återupptogs flygbombningar och strider i den jemenitiska hamnstaden al-Hudaydah.

ANNONS
|

"Regeringen har informerat FN:s sändebud i Jemen", sade Jemens utrikesdepartement i ett uttalande, rapporterade den statliga nyhetsbyrån Saba tidigare på måndagen.

Men på senare på kvällen inledde den saudiskledda alliansen nya flygbombningar mot hamnstaden al-Hudaydah i Jemen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt invånare har minst tio angrepp genomförts och strider uppges pågå i befolkade områden.

FN-sändebudet Martin Griffiths sade i slutet av förra veckan att de stridande parterna planerade att mötas i Sverige för att hålla fredssamtal inom kort. Han väntas nu resa till Jemens huvudstad Sanaa för att samtala med Huthirebellerna om förberedelser inför Sverigeresan. Men frågan är hur de uppblossade striderna kommer att påverka planerna.

ANNONS

Det planerade mötet mellan regeringsföreträdarna – som backas av en saudiskledd militärallians – och de av Iran stödda Huthirebellerna skulle syfta till att få slut på det inbördeskrig som drivit miljoner människor i Jemen till randen av svält.

Sverige ställer upp

FN har tidigare ställt frågan om Sverige kan tänka sig att stå värd för eventuella samtal. Enligt en källa på svenska utrikesdepartementet var planen att fredssamtalen ska hållas i Stockholmsområdet.

- Vi har sagt att vi ställer upp förstås. Det är akut därför att lidandet är så svårt i Jemen. Därför är det här angeläget och viktigt att man håller pressen uppe på parterna och mobiliserar deras vilja att sätta sig vid förhandlingsbordet, sade Margot Wallström (S) i samband med måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

Misslyckats tidigare

Men trots att Wallström uttryckte en försiktig förhoppning var hon osäkerhet på om samtalen verkligen skulle bli av.

- Vi är i kontakt med Martin Griffiths och litar ju på hans omdöme. Men tyvärr har det ju misslyckats en gång tidigare så man kan inte räkna med att det går på det ena eller andra sättet, säger Margot Wallström.

ANNONS

Den jemenitiska regeringens besked kommer dagen efter att Huthirebellerna uppgett att de kommer att avbryta robot- och drönarattacker mot Saudiarabien, Förenade arabemiraten och deras allierade i Jemen. Men det förhindrade inte att striderna återupptogs på måndagskvällen.

Det senaste försöket att nå en lösning i den konflikt som har trasat sönder Jemen i nästan fyra år kollapsade redan före start.

TT

Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10000 människor dödats och miljontals drivits på flykt. Flera försök till fredsavtal har misslyckats, senast i september.

ANNONS