Nytt jordskalv i Nordkorea

ANNONS
|

Ett jordskalv har registrerats i nordöstra Nordkorea, rapporterar flera kinesiska medier, däribland Xinhua news. Tidigare jordskalv i september har förknippats med landets kärnvapentest – då explosionerna orsakat betydligt kraftigare skalv.

Misstankar

Att jordbävningen uppmättes på ett djup av 0.0 kilometer ger upphov till misstankar för att jordskalvet orsakats av en explosion på jordytan, rapporterar AFP. Enligt seismologen Reynir Bödvarsson kan skalvet i Nordkorea mycket möjligt ha varit en explosion.

– I och med att Kina anger att djupet är på noll kilometer så skickar man ett meddelande till oss att skalvet är på ytan, vilket minskar sannolikheten att det är ett naturligt jordskalv. Då skulle man förvänta sig ett djupare skalv, säger han till TT.

ANNONS

Men enligt sydkoreas meteoroligiska institut verkar jordbävningen ha naturliga orsaker. Enligt en talesperson från institutet talar analysen av de seismiska vågorna och avsaknaden av ljudvågor tydligt för detta, rapporterar AP.

– Det kan vara ett så kallat inducerat jordskalv som har att göra med en försvagning av berget runt området. Skalvet skedde ju i området där Nordkorea sprängde en vätebomb tidigare, så det går inte att utesluta att det kan vara ett sådant typ av skalv, säger Reynir Bödvarsson.

Amerikanska lantmäteriet har bekräftat skalvet. Enligt dem ägde det rum på ett djup av fem kilometer.

Plats för kärnvapentest

Jordskalvet ska ha skett i närheten av den plats där Nordkoreas senaste kärnvapentest genomfördes, enligt Xinhua news.

Den 3 september genomförde Nordkorea sitt sjätte kärnvapentest, vilket har varit föremål för fördömanden från flera nationer under FN:s generalförsamling i veckan. Än är det för tidigt att avgöra hur det faktiskt står till med lördagens skalv i Nordkorea.

LÄS ÄVEN: Kärnvapenförbud skrevs under i FN utan Sverige

– Man kan med noggrann analys öka sannolikheten för om det antingen är jordskalv eller en explosion. Det finns ett internationellt organ som övervakar sådana händelser för att kunna avgöra om det är kärnvapentester eller inte. Det finns också radioaktiva mätningar för att vara 100 procent säkert på om det var kärnvapen eller inte. Men det går inte att avgöra snabbt utan krävs noggranna analyser, säger Reynir Bödvarsson.

ANNONS

TT: Vad tror du det rör sig om?

– Det kan jag inte svara på, våra mätinstrument kan inte känna av skalvet. När den är så liten så är det stationerna i närheten, såsom Kina och Sydkorea som bäst kan avgöra det.

LÄS ÄVEN: Kims hårda ord varslar om vätebomb

ANNONS