Människor hedrar offren för attentatet i Strasbourg som krävde fem liv.
Människor hedrar offren för attentatet i Strasbourg som krävde fem liv.

Offrade sina liv för att hindra blodbad

Sammanlagt fem människor har mist livet i skottdådet på en julmarknad i Strasbourg i Frankrike. Och flera personer vårdas för kritiska skador. Nu uppmärksammas berättelsen om två vänner som offrade sina liv för att stoppa blodbadet.

ANNONS
|

Tre människor dödades och ett tiotal skadades när Cherif Chekatt gick till angrepp i tisdags, beväpnad med ett skjutvapen och en kniv. På söndagen avled en polsk man som bott i staden i 20 år – och som möjligen begränsade antalet offer för det urskillningslösa våldet. En av hans nära vänner berättar för nyhetsbyrån AFP att mannen tillsammans med sin italienske kompis försökte stoppa Chekatt från att ta sig in på en bar.

Skadades svårt

De båda vännerna skadades svårt när de ingrep. Det är inte känt om de genom sin insats räddade liv.

ANNONS

"Han tackar er för den kärlek och styrka ni har gett honom", skriver den avlidne polske mannens bror i ett uttalande enligt AFP.

Den italienske mannen avled i fredags, 28 år gammal.

29-årige Chekatt sköts till döds i torsdags i samband med att han öppnade eld mot poliser som försökte gripa honom. Över 700 personer ur de franska säkerhetsstyrkorna deltog i den två dagar långa jakten, skriver Reuters.

Utreds som terrorbrott

Skjutningen utreds som terrorbrott. Chekatt uppges ha blivit radikaliserad i fängelset.

Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom dådet, men Frankrikes inrikesminister har ställt sig skeptisk till påståendet. Tre personer som stod nära Chekatt har gripits, men det är inte känt om det finns några bevis för att de varit delaktiga i dådet.

På julmarknaden i Strasbourg där dådet skedde har granarnas lampor tänts på nytt och stånden öppnat. Men säkerhetspådraget är stort efter tragedin. Och människor tänder ljus i vintermörkret för att hedra offren.

TT

Fakta: Terror i Frankrike med dödlig utgång sedan 2015

2018

12 maj: En knivbeväpnad man dödar en person och skadar fyra i centrala Paris. Angriparen fanns med på polisens så kallade säkerhetslista men inte med i belastningsregistret. Han skjuts till döds av polisen.

23 mars: Fyra människor dödas i städerna Trèbes och Carcasonne, bland dem en polis. Angriparen skjuts till döds av polis.

2017

1 oktober: Två unga kvinnor dödas av en knivman vid den stora järnvägsstationen i Marseille. Mannen dödas av soldater. Terrorrörelsen IS påstår sig ligga bakom attacken.

20 april: En polis dödas och två personer skadas på Champs-Élysées i Paris. Mördaren dödas av polis och en lapp som hyllar IS, som tar på sig dådet, hittas intill honom.

2016

26 juli: Två 19-åringar knivdödar en 85-årig präst i hans kyrka i staden Saint-Étienne-du-Rouvray. Båda knivmännen dödas av polis. IS tar på sig dådet.

14 juli: En man kör en lastbil genom en folkmassa som samlats för att fira nationaldagen på Promenade des Anglais i Nice. 86 människor dödas och fler än 400 skadas. Föraren dödas av polis. IS tar på sig dådet.

13 juni: En polis och hans partner dödas i deras hem i Magnanville väster om Paris. Gärningsmannen dödas av polis.

2015

13 november: Män beväpnade med bland annat automatkarbiner dödar 130 människor på flera platser i Paris, de flesta vid konsertlokalen Bataclán. Fler än 350 skadas.

26 juni: En man dödar och halshugger sin chef och avser att försöka spränga en fabrik nära Lyon, men grips. Han begår självmord i sin fängelsecell.

19 april: En person grips misstänks för att ha dödat en kvinna och för att ha planerat en attack mot en kyrka i Parisförorten Villejuif. Mannen uppges ha haft dokument från al-Qaida och IS i sitt hem och hade även varit i kontakt med misstänkta jihadister i Syrien.

7–9 januari: Två beväpnade män tar sig in på den satiriska tidningen Charlie Hebdo och dödar tolv personer. En polis dödas dagen efter utanför Paris då en beväpnad man tar gisslan vid en mataffär. Fyra av dem dödas. Angriparna bakom de båda attentaten dödas vid separata tillfällen.

Källa: AFP

ANNONS