Bassma Kodmani. Arkivbild.
Bassma Kodmani. Arkivbild.

Opposition går ihop inför fredssamtal

Syriens splittrade opposition har kommit överens om att sända en gemensam delegation till nästa veckas FN-ledda fredssamtal. Gruppen kräver fortfarande president Bashar al-Assads avgång.

ANNONS
|

- Vi har enats med två andra oppositionsgrupper att skicka en delegation för att delta i samtalen i Genève, säger Bassma Kodmani, talesperson för den oppositionella paraplyorganisationen Högsta förhandlingsrådet.

Den syriska oppositionen, totalt omkring 140 personer, är samlade i Saudiarabiens huvudstad Riyad.

- Vi är redo att gå in i direkta samtal om en politisk förändring i Syrien och har en enad ståndpunkt och en vision för Syriens framtid, säger Ahmad Ramadan, en av talespersonerna.

ANNONS

Det har spekulerats om att oppositionen skulle kunna tona ned kravet på al-Assads avgång, men gruppen står fast vid det.

"Deltagarna betonar att en förändring inte kan ske utan att Bashar al-Assad och hans närmaste lämnar över styret vid början av övergångsperioden", skriver oppositionen vid mötets slut.

Deltagarna vid mötet har valt ut 50 medlemmar till en förhandlingskommitté för fredssamtalen i Genève i Schweiz.

Kriget i Syrien är inne på sitt sjunde år. Hundratusentals människor har dödats och över 11 miljoner människor har flytt från sina hem.

TT-AFP
ANNONS