OSSE-kritik mot behandlingen av Jabar Amin

ANNONS
|

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kritiserar Turkiets beslut att inte släppa in två valobservatörer – en svensk och en tysk – i landet på grund av dessas politiska åsikter, skriver nyhetsbyrån AP på Twitter.

Jabar Amin (MP) och Andrej Hunko från tyska Vänsterpartiet släpptes inte in i landet på grund av vad den turkiska regeringen uppfattar som deras antiturkiska politiska partiskhet.

Peter Osuky, ledare för OSSE-delegationen i Europarådets parlamentariska församling, säger till AP att alla valobservatörer "följer en strikt uppförandekod" oavsett deras politiska hemvist.

Jabar Amin blev kvarhållen av säkerhetspolis när han landade på Atatürk-flygplatsen i Istanbul i torsdags, utan att få veta skälet. Efter ett par timmar skickades han tillbaka på ett plan till Stockholm.

ANNONS

- Sverige ska protestera mot detta, OSSE måste också protestera. Det här är en godkänd delegation, godkänd av riksdagen. Man kan inte gripa människor bara för att de är kritiska mot Erdogan. Nu har det gått alldeles för långt, jag trodde aldrig att de skulle göra så här, sade Amin till TT vid tillfället.

TT
ANNONS