Oxfam granskas externt efter sexskandal

Biståndsorganisationen Oxfam tillsätter en oberoende granskningskommission. Beskedet kommer efter avslöjanden om att medarbetare köpt sex av unga haitier 2010 och påståenden om att Oxfams åtgärder efter det inte har varit tillräckliga.

ANNONS
|

”Det som hände i Haiti och efteråt är en skamfläck för Oxfam som med rätta kommer att finnas kvar i år framöver", säger Oxfams högste chef Winnie Byanyima i ett pressmeddelande.

Den brittiska biståndsorganisationen genomförde 2011 en intern utredning om att deras medarbetare köpt sex under en insats på Haiti efter jordbävningskatastrofen 2010. Den resulterade i att totalt sju anställda avskedades eller avgick. Oxfam medgav på torsdagen att en av dem som avskedats återanställdes bara några månader senare.

Oxfams tidigare landschef i Haiti, som var en av dem som avgick 2011, menar att anklagelserna är överdrivna.

- Många människor, inklusive internationella medier, kommer att bli generade när de hör min version av händelserna. Några saker beskrivs korrekt, men jag har också läst många lögner och överdrifter, säger han till den belgiska tidningen Het Nieuwsblad enligt AFP.

ANNONS

Upprättar databas

Den nya, oberoende granskningen är del av organisationens handlingsplan för hur man ska hantera övergrepp inom organisationen. Man kommer bland annat att tredubbla finansieringen för skydd av de personer som man ska hjälpa till över en miljon USA-dollar årligen och fördubbla antalet anställda som arbetar med säkerhetsfrågor.

Dessutom ska en offentlig databas upprättas över fall av sexuella övergrepp eller trakasserier och maktmissbruk. Detta för att kunna undvika att personer som gjort fel anställs av Oxfam eller andra biståndsorganisationer igen.

”Just nu har jag bara två prioriteter för Oxfam: att fortsätta ge stöd åt de miljontals sårbara människor vi arbetar med runt om i världen, och att lära oss av våra tidigare misstag så att de inte återupprepas”, säger Winnie Byanyima.

Sida fryser bistånd

Efter att sexköpskandalen uppmärksammats i media meddelade Sida tidigare i veckan att man fryser finansieringen till ett projekt som drivs av Oxfam.

På torsdagen träffades representanter för den svenska biståndsmyndigheten och Oxfam:

"Samtidigt som vi respekterar Sidas beslut är vi fast beslutna att fortsätta vårt partnerskap och samarbete som gör det möjligt för oss att stödja hundratusentals människor som är drabbade av konflikt och katastrofer. Några få individers handlande representerar inte det arbete tusentals Oxfamanställda och volontärer gör för att lyfta människor ur fattigdom och kriser över hela världen", säger Franc Cortada, programdirektör för Oxfam International, i ett uttalande.

ANNONS

Sidas beslut att pausa sitt humanitära stöd påverkar över 280000 människor i behov av hjälp, hävdar Oxfam.

TT

Bakgrund: Sexköp och övergrepp

Skandalen briserade sedan The Times skrivit om att Oxfam 2011 utrett anklagelser mot biståndspersonal som påstås ha sexuellt utnyttjat unga haitier efter jordskalvet 2010, då närmare 300000 människor omkom. Sju personer avskedades eller avgick i samband med utredningen 2011.

Det påstås även att några av sexarbetarna varit minderåriga. Enligt Oxfam har dessa påståenden undersökts men inte bevisats.

Hjälporganisationen ska inledningsvis ha försökt att mörklägga skandalen, rapporterade The Times.

När organisationens vicechef avgick i måndags sade hon att en tidigare landschef i Tchad fått fortsätta att arbeta i Haiti, trots att anklagelser om sexköp med koppling till honom och hans medarbetare varit kända. Händelserna i Tchad är från 2006.

I veckan kom även uppgifter om att personer ur Oxfams personal vittnat om att medarbetare begått sexuella övergrepp i Sydsudan.

Sedan utredningen av händelserna i Haiti 2011 uppger Oxfam att man har vidtagit flera åtgärder – exempelvis en uppförandekod för alla Oxfamanställda, som förbjuder sexköp och kränkande behandling.

- Vi har nästan 10000 medarbetare över världen som arbetar i mer än 90 länder. Majoriteten av dem gör rätt … (Men) jag vet att vi har ett poröst system som har lockat folk som inte delar våra värderingar, säger Oxfams högste chef Winnie Byanyima i en intervju med BBC.

Källor: AFP, Reuters, The Times, The Observer, BBC, Oxfam

ANNONS