Pakistan skramlar pengar till dammbygge

Lust att swisha regeringen? Pakistans skakiga ekonomi har fått myndigheterna att ta till ett ovanligt grepp för att få ihop pengar till två dammar som ska säkra vattentillgången i landet – gräsrotsfinansiering.

ANNONS
|

Pav Akthar satt i soffan i hemma i Lancashire i Storbritannien när uppmaningen att föra över pengar till dammbygget dök upp på skärmen framför honom. Utan att tveka skickade han en summa till ett bankkonto i Pakistan.

- Det är inte allmänt tiggeri. Pengarna går till ett specifikt projekt som ger ett konkret resultat, det motiverar mig, säger han till The New York Times.

ANNONS

Och Pav Akthar är inte den enda som har följt den pakistanska regeringens uppmaning i både nyhetsmedier och sociala medier. Sedan gräsrotsfinansieringen inleddes i juli har pengar strömmat in, över sju miljarder rupier (480 miljoner kronor) närmare bestämt.

Kändisar donerar

Genom att skicka ett sms med texten "damm" kan privatpersoner enkelt donera 10 rupier, mindre än en krona, till projektet. För tre veckor sedan uppmanade premiärminister Imran Kahn pakistanier utomlands att donera minst 10000 kronor var. Sedan dess har över 30 miljoner kronor kommit in från utlandet. Pakistanska kändisar har också donerat pengar till dammarna och uppmanat sina fans att göra samma sak.

Dammarna är en del av arbetet med att säkra den bristande vattenförsörjningen i Pakistan. Enligt myndigheterna har den tillgängliga vattenmängden per person minskat med drygt 80 procent sedan 1950 och det finns risk för att landet kan vara torrlagt 2025. Bristen hotar tillgången till dricksvatten och skapar problem för såväl lantbruket som elförsörjningen. Enligt FN kan vattenbristen även leda till att konflikterna i landet eskalerar.

Men projektet är dyrt och Pakistans ekonomi haltar. Dammarna beräknas kosta runt 140 miljarder kronor att färdigställa, pengar som regeringen inte har. Världsbanken och andra internationella bidragsgivare har varit motvilliga till att finansiera projektet och USA stoppade tidigare i år biståndet till Pakistan med motiveringen att landet inte gör tillräckligt för att stoppa terroristgrupper.

ANNONS

Självsäker Khan

Det är därför som regeringen tar till vad de kallar för otraditionella finansieringsmöjligheter. Om det fungerar återstår att se. En pakistansk tv-station har räknat ut att det skulle ta 120 år innan tillräckligt med pengar kommit in genom gräsrotsfinansieringen. Premiärminister Kahn är dock mer optimistisk.

- Jag är den bästa insamlaren i Pakistans historia. Vi kan bygga dammarna inom fem år om donationerna fortsätter, har han sagt, enligt den pakistanska tidningen The Express Tribune.

TT

Fakta: Dricksvatten

Förorenat vatten kan överföra sjukdomar som diarré, kolera, dysenteri, tyfoid och polio. Förorenat dricksvatten uppskattas orsaka 502000 diarrédödsfall varje år.

2025 kommer hälften av världens befolkning att bo i så kallade vattenstressade områden. Ett område blir vattenstressat när mängden vatten av god kvalitet inte längre räcker till för att täcka samhällets behov.

Globalt använder minst två miljarder människor en dricksvattenkälla förorenad med avföring.

2015 använde 71 procent av världens befolkning (5,2 miljarder människor) en säkert hanterad dricksvattenservice – det vill säga en anläggning i en lokal som är tillgänglig när det behövs och utan föroreningar.

844 miljoner människor saknar grundläggande dricksvattenservice, inklusive 159 miljoner människor som är beroende av ytvatten.

Källa: Världshälsoorganisationen

ANNONS