Parkvakt – dödligt uppdrag i naturens tjänst

Deras jobb är att skydda nationalparker och vilda djur. Men ibland är det i stället parkvakterna själva som blir offer. Bara under 2017 dödades 107 vakter på jobbet – sex fler än året före, enligt Världsnaturfonden (WWF).

ANNONS
|

På tio år har omkring 900 parkvakter fått sätta livet till i Afrika och Asien när de bevakat nationalparker och viltreservat, enligt rapporten från WWF, som presenteras vid en global konferens om handel med hotade arter i London torsdag-fredag.

En stor andel av de dödade vakterna har fallit offer för tjuvjägare och rapporten visar att vakterna på många platser, förutom att de dagligen riskerar sina liv, har ett mycket tufft, och ofta otacksamt, jobb. En majoritet arbetar i genomsnitt 76 timmar per vecka, för under nio USA-dollar (80 kronor) om dagen. Omkring hälften saknar livförsäkring för sin familj i händelse av dödsfall.

ANNONS

Ofta saknas kommunikationsutrustning och många vakter får själva betala för sin uniform och sina stövlar.

- De är naturvårdens hjältar, de som står i skyttegravarna. Det måste skapas drägligare förhållanden för dem, säger Allan Carlson, ansvarig för Afrikafrågor på WWF i Sverige, till TT.

- I Storbritannien har man lyft upp hur man ska kunna använda vanligt bistånd för att kunna bekämpa tjuvskytte och annan kriminell verksamhet. Det kanske är något som fler länder borde göra.

Som underlag för rapporten har omkring 4600 parkvakter i 17 länder intervjuats. Resultatet visar att 82 procent tycker att deras jobb är farligt på grund av de stora riskerna vid konfrontationer med hänsynslösa tjuvjägare.

TT

Fakta: Konferenser om arthandel

Den 11 och 12 oktober hålls en global konferens i London om handeln med hotade arter. Den är en uppföljare till den uppmärksammade konferens som hölls i samma stad i februari 2014. Då enades 46 länder om en deklaration för att skydda hotade arter. Bland annat enades man om att sätta in ytterligare resurser i kampen mot tjuvjakten. Man kom också överens om att försöka minska efterfrågan på produkter från vilda djur, exempelvis elfenben och noshörningshorn i Asien.

Källa: Zoological Society of London

ANNONS