Patriarken Kirill fördömer kyrkdåd i Dagestan

Minst fem kvinnor har skjutits ihjäl i anslutning till en kyrka i Kizlyar i Dagestan i norra Kaukasus i Ryssland. Två poliser är mycket svårt skadade. Enligt den ryska ortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill, syftar dådet till att så splittring mellan kristna och muslimer.

ANNONS
|

- Fem personer dog som resultat av en brottslig gärning i Kizlyar. En kvinna som var en av de fem personer som fördes till sjukhus dog på operationsbordet. Preliminära rapporter säger att två andra är i kritiskt tillstånd, säger en talesperson för Dagestans sjukvårdsdepartement.

En 22-årig man från Kizlyar började av oklar anledning skjuta med ett jaktvapen i samband med att människor lämnade kyrkan i samband med att en religiös folklig högtid firades. Gärningsmannen sköts sedan ihjäl.

ANNONS

Läget har varit spänt i Dagestan, där ett islamistisk motiverat uppror har bubblat. Området är också svårt drabbat av korruption och organiserad brottslighet.

Genom sin presstalesperson Alexander Volkov uttrycker patriarken Kirill chock över händelsen och medkänsla med offrens anhöriga.

Patriarken anser att dådet är en provokation för att skapa konflikt mellan kristna och muslimer som bott sida vid sida i området i århundraden.

På kvällen påstod sig terrorgruppen IS, via propagandaorganet Amaq, ligga bakom dådet.

TT-Interfax
ANNONS