Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170816-danmarkubat-514188_se.ttela_1.jpg
Svenska Sjöräddningssällskapet fortsätter att söka i svenskt vatten efter den försvunna journalisten Kim Wall. Arkivbild.

Polisen försöker spåra ubåtens rutt

Ubåtsägaren Peter Madsen misstänks för att ha vållat svenskan Kim Walls död under särskilt försvårande omständigheter. Polisen hoppas att inom några dagar kunna se vilken rutt ubåten har kört.

Köpenhamns byret (tingsrätt) har ändrat grunden för häktningen av ubåtsägaren Peter Madsen. Dansken är nu misstänkt för vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter. Rubriceringen brukar användas exempelvis i fall där bilförare har varit berusade och brottet kan ge fängelse i upp till åtta år.

Madsen är misstänkt för att ha orsakat journalisten Kim Walls död. Hon sågs ombord på uppfinnarens hemmabyggda ubåt i torsdags kväll i Köpenhamn. I fredags förmiddag sjönk ubåten i Kögebukten och Madsen kunde räddas iland. Han har hävdat att han släppt av Wall på land vid 22.30-tiden i torsdags, men hon har inte återfunnits. I lördags häktades Madsen i 24 dagar misstänkt för brott.

Polisen har säkrat utrustning från ubåten som visar hur den har rört sig, skriver Sydsvenskan.

- Det väntas ta ytterligare några dagar innan vi vet om det går att visa upp hela rutten den körde. Polisen har egna tekniker för den här typen av arbete, men kan även ta in experter, säger Steen Hansen, presstalesman vid Köpenhamnspolisen, till tidningen.

Hittade flytväst

Samtidigt pågår sökandet efter svenskan. Svenska Sjöräddningssällskapet har hittat en flytväst i ett grunt område runt ön Saltholm, direkt norr om Öresundsbron, men Köpenhamnspolisen gör bedömningen att fyndet i nuläget inte har med det aktuella brottsfallet att göra.

- Vi gjorde en bedömning att det kunde vara av intresse, men vi vet ju inte mycket. Vi letar efter avvikelser och vi hittade en sådan som vi bedömde vara intressant, säger Fredrik Winbladh, stationsansvarig i Barsebäckshamn.

Dansk polis uppger att Saltholmsområdet inte kommer att undersökas närmare eftersom det sökts av flera gånger tidigare med hjälp av flyg.

Avvaktar tills vidare

Sjöräddningssällskapets frivilliga från Barsebäckshamn har nu sökt igenom Lommabukten, Lundåkrabukten och området runt Saltholm. Nu avvaktar sjöräddningsstationen en eventuell begäran om hjälp.

- Det är det enda vi kan göra just nu.

Sökningarna har gjorts som övningar eftersom sjöräddningen inte har fått några direktiv eller sökområden från någon myndighet. Responsen från Köpenhamnspolisen har varit positiv, enligt Fredrik Winbladh.

- Det är inte dirigerat av någon, utan vi har gjort detta för att vi tänker på de anhöriga och vill hjälpa till.

Fakta: "Uagtsomt manddrab"

Den svenska journalisten Kim Wall är försvunnen sedan i torsdags kväll, då hon senast sågs ombord på dansken Peter Madsens ubåt i Köpenhamn.

Madsens ubåt sjönk vid 11-tiden på fredagsförmiddagen i Køgebukten. Han har hävdat att han släppt av Kim Wall på land vid 22.30-tiden på torsdagen, men dansken blev senare misstänkt för att ha orsakat hennes död.

Under lördagen häktades Madsen misstänkt för "uagtsomt manddrab", vilket på svenska motsvarar "vållande till annans död".

Senare har Köpenhamns byret (tingsrätt) ändrat grunden för häktningen till vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter. Rubriceringen brukar användas exempelvis i fall där bilförare varit berusade eller narkotikapåverkade. Brottet kan ge fängelse i upp till åtta år.

Påföljden för "uagtsomt mandrab" av normalgraden är böter eller fängelse i fyra månader.

Vållande till annans död kan i Sverige ge fängelse i upp till sex år.

Källor: strafferettshjaelpen.dk, hviidadvokater.dk, Ritzau

MEST LÄST