Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171101-danmarkubat-556743_se.ttela_1.jpg
Försvarsadvokat Betina Hald Engmark hävdar att det som Peter Madsen sagt i polisförhör har feltolkats av polisen. Arkivbild.

Polisen medger övertolkning av Madsen

Peter Madsen har blivit feltolkad av polisen, anser hans försvarsadvokat Betina Hald Engmark. Han har inte sagt att journalisten Kim Wall miste livet till följd av kolmonoxidförgiftning, hävdar advokaten. Och nu backar polisen.

- Min klient vet inte hur hon dog, säger Betina Hald Engmark till danska TV2.

Hon var själv på plats under polisförhöret och hon har också läst igenom hela förklaringen.

- Och inte vid någon tidpunkt har han sagt att han vet hur hon dog, säger advokaten.

Polisen backar

I ett pressmeddelande i måndags skrev Köpenhamnspolisen att Madsen förklarat att Kim Wall dog till följd av kolmonoxidförgiftning i ubåten vid en tidpunkt då han själv befann sig på ubåtens däck. Enligt Betina Hald Engmark har Madsen bara förklarat att han befann sig uppe i ubåtstornet medan Kim Wall befann sig nere i botten av farkosten, att det var undertyck och att det fanns avgaser i luften.

Köpenhamnspolisens kommunikationsavdelning ville först inte kommentera uppgifterna, men medgav sedan att Madsen övertolkats.

- Det är riktigt att Peter Madsen inte själv har sagt att Kim Wall har dött av kolmonoxidförgiftning, säger Jens Møller Jensen, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Däremot, säger Jens Møller Jensen, har Madsen sagt att det kan vara kolmonoxidförgiftning som är dödsorsaken.

Obduktionen inte klar

Jens Møller Jensen klargör också att polisen fortfarande inte vet vad den direkta dödsorsaken var. Obduktionen är fortfarande inte klar.

Peter Madsen har erkänt styckning. Men han fortsätter att neka till anklagelsen om mord och detsamma gäller den nya misstanken om sexbrott med särskilt försvårande omständigheter.

Först sade Madsen att han släppt av Wall på land efter en reportageresa med ubåten den 10 augusti. Senare uppgav han att Wall dog på grund av att hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet, men har alltså återigen ändrat sin berättelse.

Fakta: Ubåtsfallet

Den svenska journalisten Kim Wall skulle göra ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen ombord på hans ubåt. Ubåten lämnade hamnen på Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

Under natten mot fredagen slår Walls partner larm om att ubåten inte har återvänt till sin kajplats och några timmar senare inleds sökandet. Under morgonen kommer larm om att ubåten sjunkit och Madsen räddas. Kim Wall hittas inte.

Kommande dag häktas Peter Madsen för att ha orsakat hennes död.

Drygt en vecka senare hittas en kvinnotorso i vattnet vid Amagers sydkust, som är en del av Köpenhamn. Torson bekräftas som Kim Wall med hjälp av dna.

Lördagen den 7 oktober meddelar Köpenhamnspolisen att man hittat ytterligare kvarlevor efter Kim Wall i flera plastpåsar. Bland annat har huvudet hittats och polisen säger att den inte kunnat hitta skador som överensstämmer med Peter Madsens påstående att Kim Wall dött när hon fick en tung lucka i huvudet.

Den 30 oktober meddelar Köpenhamnspolisen att Peter Madsen erkänt att han styckat Kim Walls kvarlevor. Peter Madsen har i polisförhör ändrad sin ursprungliga historia om hur Kim Wall dog och hävdar nu att hon kan ha avlidit till följd av kolmonoxidförgiftning inne i ubåten, vid ett tillfälle då han själv befann sig på ubåtens däck.

MEST LÄST