Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Polisen: Ubåten sänktes avsiktligt

Ubåten som hastigt sjönk utanför Köpenhamn i fredags sänktes med flit, bedömer polisen efter en teknisk undersökning. Den svenska journalisten är fortsatt försvunnen och eftersöks med hjälp av inlånat flyg från hemvärnet.

Den tekniska undersökningen är i stort sett klar, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande. Den har utförts i samarbete med försvarets ubåtsexperter och resultatet bekräftar att ubåten avsiktligt sänktes.

Elektronik från ubåten har säkrats och kommer att undersökas vidare. Förhoppningen är att det ska gå att rekonstruera hur ubåten färdats och få fram en tidslinje.

Dansk polis har begärt tillstånd att även flygspana efter den försvunna kvinnan över svenskt vatten. "Detta sker enbart mot bakgrund av uppgifter om strömförhållanden i Öresund och Køgebukten sedan i torsdags då ubåten lämnade Köpenhamn", skriver polisen, som samtidigt vädjar om hjälp. Dels vill man komma i kontakt med personer som passerat området till sjöss sent på torsdagskvällen, dels med personer som tidigare följt med Peter Madsen på ubåtsturer.

Accepterar häktningen

Ubåtsägaren Peter Madsen, misstänkt för att ha vållat en svensk journalists död, kommer inte att överklaga häktningsbeslutet. Han fortsätter att neka, men hans advokat vill inte berätta om hans version av vad som hänt.

- Vi har beslutat att inte säga mer, säger försvarsadvokat Betina Hald Engmark till danska TV 2.

Häktningsbeslutet i lördags innebär att Peter Madsen kan sitta häktad i 24 dagar. Han är misstänkt för "uagtsomt manddrab", vilket kan jämföras med den svenska brottsrubriceringen "vållande till annans död".

Den svenska kvinnan är försvunnen sedan i torsdags kväll. Då sågs hon ombord på Madsens hemmabygge, ubåten UC3 Nautilus, i Köpenhamn. Hon befann sig ombord för att göra ett reportage.

Oroliga vänner

Ett par av kvinnans vänner bedömer att det är osannolikt att hon försvunnit frivilligt. Hon skulle aldrig gömma sig i flera dagar utan att höra av sig, menar de.

- Jag har läst på nätet att det finns de som spekulerar i att hon gömmer sig med vilje. Det är helt otänkbart, säger en vän till danska TV 2 Lorry.

- Något har hänt henne och jag hoppas innerligt att polisen finner henne antingen död eller levande, säger en annan vän.

Enligt polisen är ubåten en möjlig brottsplats och misstankar finns om att ubåten sänkts med avsikt.

Sjönk plötsligt

På fredagsmorgonen började sökandet efter ubåten sedan kvinnans partner slagit larm. Senare på förmiddagen siktades ubåten vid Køgebukten och via radio meddelade Madsen att han var på väg tillbaka mot hamnen. Men sedan sjönk plötsligt ubåten och Madsen räddades av en privatbåt.

Ubåten bärgades senare, men kvinnan återfanns inte. Madsen hävdade att han släppt av henne i Köpenhamn redan på torsdagskvällen, men han ska senare ha gett polisen en annan förklaring.

MEST LÄST