Carles Puigdemont under ett tal i förra veckan inför katalanska borgmästare som rest till Bryssel för att delta i ett evenemang till stöd för den avsatte regionpresidenten.
Carles Puigdemont under ett tal i förra veckan inför katalanska borgmästare som rest till Bryssel för att delta i ett evenemang till stöd för den avsatte regionpresidenten.

Puigdemont slipper utlämning ännu en tid

Den katalanska ex-ledaren Carles Puigdemont och hans kompanjoner kommer inte att utlämnas till Spanien – ännu. Den belgiska domstolen har kallat till en ny domstolsförhandling den 4 december, meddelar Puigdemonts advokat.

ANNONS
|

"Ingenting har avgjorts i dag", säger advokaten Paul Bekaert i ett kort skriftligt uttalande, enligt nyhetsbyrån AP.

Puigdemont närvarade själv under domstolsförhandlingarna i Bryssel, som avslutades efter bara en timme. Åklagarna krävde att den europeiska arresteringsorder som Madrid utfärdat ska sättas i verket.

"Politisk åsikt"

Arresteringsordern utfärdades från Madrid efter att Puigdemont och fyra ex-ministrar tagit sin tillflykt till Bryssel för att undvika vad de befarar skulle bli en orättvis rättegång i Spanien. Flera av deras kollegor i den avsatta regionregeringen har redan fängslats.

- Handlingen att anordna en folkomröstning är inte en fråga för straffrätten. Det är tydligt att det är en politisk åsikt som angrips, och att det fredliga och demokratiska genomförandet av en serie händelser är kopplade till den åsikten, sade Michele Hirsch, en av separatisternas jurister före domstolsförhandlingen.

ANNONS

Kan dröja

Separatisterna står anklagade för uppror för sin roll i att driva igenom folkomröstningen i Katalonien i oktober, och den efterföljande självständighetsförklaringen i regionparlamentet.

Men beslutet om eventuell utlämning kommer sannolikt att överklagas och ett avgörande kan därför komma att dröja upp till tre månader. Det kan möjliggöra för Puigdemont och hans kompanjoner att kampanja från Belgien inför de nyval i Katalonien som Madrid beordrat ska hållas den 21 december.

TT
ANNONS