Rysslands president Vladimir Putin mötte sin syriske kollega Bashar al-Assad.
Rysslands president Vladimir Putin mötte sin syriske kollega Bashar al-Assad.

Nya försök att avsluta kriget i Syrien

I veckan hålls två separata möten i syfte att föra fredsförhandlingarna om Syrien framåt. I ett möte med sin ryske bundsförvant Vladimir Putin säger sig den syriske presidenten Bashar al-Assad vara redo för dialog.

ANNONS
|

Den terrorstämplade extremiströrelsen Islamiska Staten har i princip krossats. Oppositionen som ville störta Bashar al-Assads styre likaså. I ljuset av den utvecklingen hålls i veckan två parallella möten som syftar till att diskutera en fredlig framtid för Syrien.

På onsdag hålls ett toppmöte i Sotji, där den ryske presidenten Vladimir Putin kommer att träffa sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan och Irans president Hassan Rohani.

Skilda intressen

De tre länderna – som alla har egna intressen i Syrien – har samordnat sina fredsansträngningar, trots att Ankara officiellt fortfarande står på motsatt sida i konflikten medan Moskva och Teheran backar regimen i Damaskus.

ANNONS

Inför mötet har Vladimir Putin och Bashar al-Assad träffats i Ryssland, det första mötet mellan de två bundsförvanterna sedan 2015. De ska ha diskuterat vikten av att flytta fokus från militära insatser till försök att hitta en politisk lösning på kriget, som har krävt över 330000 människoliv sedan 2011.

- Det ligger i vårt intresse att fortskrida med den politiska processen. Vi vill inte blicka bakåt och vi är redo för dialog med alla som vill nå en politisk lösning, sade Bashar al-Assad efter mötet, som hölls i måndags, enligt nyhetsbyrån AFP.

Minskat våld

Ryssland, Turkiet och Iran har backat förhandlingarna i kazakiska Astana, där företrädare för oppositionen och regimen har träffats sju gånger i år. De samtalen har lett till att fyra så kallade nedtrappningszoner har bildats i Syrien, vilka har minskat våldet även om sporadiska strider och bombningar har fortsatt.

Samma dag som mötet hålls i Sotji kommer omkring 30 grupper som motsätter sig Bashar al-Assad att träffas i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Syftet med de samtalen är att enas kring en strategi inför att de FN-ledda fredssamtalen återupptas i Genève den 28 november.

ANNONS
TT
Fakta: Varför är det krig i Syrien?

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten i princip har krossats av en omfattande offensiv.

ANNONS