Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180125-afghanraddabarnen-603936_se.ttela_1.jpg
Afghanska säkerhetsstyrkor på plats vid attacken mot Rädda Barnens kontor i Jalalabad, 15 mil öster om Kabul.

Rädda Barnen överger inte Afghanistan

Rädda Barnen kommer att återuppta sitt arbete i Afghanistan så snart som möjligt, lovar hjälporganisationens chef – dagen efter det att fyra av dess medarbetare dödats i en terrorattack, riktad mot Rädda Barnens anläggning i Jalalabad.

- Jag har inga ord för hur ledsna och bestörta vi är över att detta kan drabba människor som försöker hjälpa barn, säger Helle Thorning-Schmidt, före detta dansk statsminister.

Rädda Barnen meddelade efter onsdagens attack att organisationen tillfälligt skulle stänga alla sina kontor i landet. Enligt de första rapporterna krävde dådet tre liv, men Thorning-Schmidt uppger att antalet dödade Rädda Barnen-medarbetare stigit till fyra. Också en butiksinnehavare och en man ur säkerhetsstyrkorna fick sätta livet till. Minst 25 personer skadades.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig attacken, men enligt Thorning-Schmidt är det för tidigt att säga vem som låg bakom eller vilket motivet var.

Dådet i Jalalabad understryker hur svårt det är för hjälporganisationer att verka i Afghanistan. I fjol dödades sammanlagt 17 av deras medarbetare i landet. 32 skadades. I oktober meddelade Röda Korset att organisationen drar ned på verksamheten i Afghanistan sedan sju av dess medarbetare dödats.

MEST LÄST