Rysk politiker: Kommer att utvisa samma antal

Moskva kommer att svara på utvisningarna av ryska diplomater genom att kasta ut lika många utländska diplomater från Ryssland. Det säger talmannen för det ryska parlamentets överhus, federationsrådet.

ANNONS
|

- Utan tvekan kommer Ryssland, enligt diplomatisk praxis, att svara symmetriskt och likvärdigt när det gäller antalet diplomater, säger Valentina Matvijenko, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria.

Totalt har närmare 30 länder meddelat att de kommer att utvisa sammanlagt över hundra ryska diplomater. Detta i solidaritet med Storbritannien, som utvisade 23 ryska diplomater efter giftattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury den 4 mars.

ANNONS

London pekar ut Ryssland som ansvarigt för attacken – medan Moskva med emfas nekat till all inblandning, och svarat genom att utvisa lika många brittiska diplomater.

I ett utspel på onsdagen krävde också Ryssland att Storbritannien bevisar att det inte var den brittiska underrättelsetjänsten som förgiftade ex-spionen Skripal och hans dotter. Annars kan Ryssland komma att betrakta incidenten som mordförsök på två av landets medborgare, vilket skulle vara en "massiv politisk provokation", varnar utrikesdepartementet i ett uttalande.

Enligt ryska UD tyder omständigheter i fallet på att brittiska underrättelsetjänsten är inblandad.

TT-Reuters

Fakta: Utvisningarna land för land

Utvisningar av ryska diplomater från EU:s medlemsländer:

Storbritannien: 23

Frankrike: 4

Tyskland: 4

Polen: 4

Tjeckien: 3

Litauen: 3

Danmark: 2

Spanien: 2

Italien: 2

Nederländerna: 2

Sverige: 1

Kroatien: 1

Finland: 1

Rumänien: 1

Estland: 1

Lettland: 1

Ungern: 1

Irland: 1

Belgien: 1

Utvisningar av ryska diplomater från övriga världen:

USA: 60

Ukraina: 13

Kanada: 4

Moldavien: 3

Albanien: 2

Australien: 2

Makedonien: 1

Norge: 1

Montenegro: 1

Mexiko har meddelat att man "förbehåller sig rätten" att vidta liknande åtgärder.

Organisationer som vidtagit åtgärder mot Ryssland:

Försvarsalliansen Nato drar tillbaka ackrediteringarna för sju ryska Nato-diplomater, samt minskar det maximala antalet ryska diplomater vid landets Nato-delegation till 20.

ANNONS