Rysslands tidsfrist ute – sanktioner på väg

USA förbereder ett andra steg med sanktioner mot Ryssland. Beskedet kommer sedan regeringen i Moskva inte har samarbetat efter anklagelser om att landet brutit mot en amerikansk lag om användning av kemiska och biologiska vapen.

ANNONS
|

En första omgång sanktioner infördes i början av augusti med anledning av mordförsöket med nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury. Åtgärden slog bland annat mot handel av livsmedel och jordbruksprodukter samt mot vissa varor som kan användas inom rysk försvarsindustri.

Lagen slår fast att det amerikanska utrikesdepartementet måste införa en andra omgång sanktioner tre månader sedan det misstänkta brottet konstaterats – om inte det utpekade landet har bevisat att det har vidtagit åtgärder som att exempelvis bjuda in utländska observatörer.

Tidsfrist över

Nu har tiden gått ut, och Ryssland har alltså inte tillmötesgått kraven från USA:s regering.

- Vi avser att fortsätta i enlighet med villkoren i lagen, som leder till införandet av ytterligare sanktioner, säger utrikesdepartementets taleskvinna Heather Nauert.

ANNONS

USA och Storbritannien anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury i början av mars. Skripal och dottern överlevde, men en tredje person avled sedan hon kommit i kontakt med nervgiftet. Ryssland nekar till anklagelserna.

Flera möjliga åtgärder

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poor's tror att sanktionerna kan handla om tre av följande alternativ: att begränsa importen av rysk olja, stoppa exporten av amerikansk teknologi och mat, begränsa Rysslands tillgång till internationella finansiella marknader, förbjuda amerikanska banker att ge lån till Rysslands regering, ytterligare minska de diplomatiska relationerna och begränsa Rysslands statliga flygbolag Aeroflots trafik i USA.

TT-AFP

Fakta: Förgiftningsfallen i Storbritannien

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Senare, den sista juni, utsattes en man och en kvinna för giftet i staden Amesbury, inte långt från Salisbury. Kvinnan avled och mannen skadades svårt.

Storbritannien anklagade tidigt Ryssland för att ligga bakom förgiftningarna. Ryssland nekar till inblandning.

ANNONS