Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171110-spanienkatalonuv-561933_se.ttela_1.jpg
Kataloniens tidigare talman Carme Forcadell. Arkivbild.

Självständighetsanhängare betalade borgen

Carme Forcadell, det katalanska regionparlamentets tidigare talman, har släppts från häktet efter att självständighetsanhängare betalat hennes borgenssumma.

Forcadell häktades på torsdagen på begäran av Spaniens riksåklagare José Manuel Maza efter en utfrågning i Spaniens högsta domstol. Hon och flera andra före detta parlamentariker misstänks bland annat för uppvigling, uppror och missbruk av allmänna medel i samband med folkomröstningen om Kataloniens självständighet som hölls i oktober.

Forcadell släpptes sedan självständighetsanhängare betalat borgenssumman på 150 000 euro (cirka 1,5 miljoner kronor). Hon lämnade häktet i bil och pratade inte med de reportrar som väntade utanför.

Samtidigt har en domare dragit in hennes pass och beordrat henne att stanna i Spanien. Hon ska infinna sig i en domstol varje vecka och även i den högsta domstolen om hon kallas.

Bara Forcadell häktades efter utfrågningen av domaren Pablo Llarena. En före detta parlamentariker släpptes helt fri medan fyra fick en vecka på sig att betala 25 000 euro vardera för att slippa sitta bakom lås och bom.

En europeisk arresteringsorder är utfärdad för den katalanska expresidenten Carles Puigdemont samt ytterligare fyra katalanska exministrar som är i Belgien. De ska infinna sig i rätten den 17 november.

Fakta: Många hotas av åtal

Spaniens centralregering har med stöd av senaten tagit över styret av Katalonien. Detta sedan det regionala parlamentet röstat för att utropa självständighet.

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza vill ställa katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Vissa av anklagelserna kan bestraffas med 30 års fängelse.

Riksåklagaren har vänt sig till två centrala domstolar:

Specialdomstolen Audienca Nacional behandlar brott mot staten, misstänkta terrorbrott med mera, och har fått begäran som gäller bland andra Kataloniens avsatte presidente Carles Puigdemont och andremannen Oriol Junqueras.

Högsta domstolen (Tribunal Supremo) handlägger målet mot det katalanska parlamentets talman Carme Forcadell och en rad andra personer. HD är högsta instans i bland annat förvaltningsrättsliga mål.

Källor: El País och domstolsväsendets sajt www.poderjudicial.es

MEST LÄST