Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/21
ANNONS ▼

Skåpbil körde in i fotgängare utanför moské

En person är död och flera personer har skadats efter att en skåpbil kört in en grupp människor utanför en moské i Finsbury Park i norra London. Polisens anti-terrorstyrka utreder händelsen. En misstänkt attentatsman uppges ha gripits utanför moskén. – Alla mina tankar är med offren, deras familjer och räddningspersonalen vid platsen, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Storbritannien och London kan ha drabbats av ytterligare ett terrordåd. Strax efter midnatt i natt lokal tid körde en skåpbil rakt in en större folkmassa som hade samlas längs en trottoar utanför moskén i Finsbury Park i London efter en fredagsbön i samband med den muslimska högtiden Ramadan. 

Attacken skedde utanför moskén Muslim Welfare House på Seven Sisters road. I ett uttalande fördömer moskén händelsen. 

"Vi har arbetat väldigt hårt de senaste decennierna för att bygga upp en fredlig och tolerant samhälle här i Finsbury Park och vi fördömer alla aktioner av hat som försöker splittra vår underbara samhälle", skriver moskén i uttalandet som är utskickat i samförstånd med The Islamic Centré i London. 

Enligt AFP har moskén, som en är av de största i Storbritannien tidigare varit känd för att dragit till sig intresse från radikala muslimer. På senare år ska moskén enligt nyhetsbyrån byt ut den tidigare ledningen och ändrat sin inriktning. 

Enligt TT ska den moskéns tidigare imam Abu Hamza så sent som 2015 ha dömts till livstidsfängelse i USA för att ha stöttat terrorister. 

En person har så här långt bekräftas död efter vad som alltså förefaller vara en medveten attack. Polisen i London uppger i ett uttalande att åtta personer utöver den döde ska vara skadade. 

Merparten av de skadade har transporterats med ambulans till flera olika sjukhus och medan två har fått vård vid platsen. 

Flera internationella medier rapporterar om vittnes uppgifter från platsen berättar att människorna utanför moskén hjälptes åt att knuffa ut föraren av skåpbilen mot polismän som anlände till platsen. Mannen är nu gripen och händelsen utreds nu av polisens anti-terrorutredare. 

May: "Potentiell terrorattack" 

Storbritanniens premiärminister Theresa May har under natten informerats om dådet.

Theresa May riktar sina tankar till offren som drabbats och använder ord som att det kan röra sig om en "potentiell terrorattack". Premiärministern uppger också att hon kommer att kalla ett akutmöte angående händelsen under måndagsmorgonen. 

 – Alla mina tankar är med offren, deras familjer och räddningspersonalen vid platsen, säger hon till The Guardian

Oppositionsledaren, Labourpartiledaren Jeremy Corbyn, skriver på Twitter att han är chockad över händelsen. Även Corbyn riktar sina tankar till offren. 

 

I'm totally shocked at the incident at Finsbury Park tonight. pic.twitter.com/1ffKijNs73

— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn)  19 juni 2017


Londons borgmästare Sadiq Khan fördömer attacken i ett inlägg på Facebook och kallar händelsen för en fruktansvärd terrorattack. Han skriver att händelsen var "en avsiktlig attack mot oskyldiga Londonbor, varav många avslutade böner under den heliga månaden Ramadan."

MEST LÄST