Snabba ryck mot terror på nätet

Terrorpropaganda på nätet ska bort inom en timme, om nya EU-regler går igenom. Justitieminister Morgan Johansson (S) är inte orolig för att även legitima politiska åsikter ska stryka på foten.

ANNONS
|

Mindre än tre månader efter att EU-kommissionen lade fram sitt förslag kunde EU:s medlemsländer på torsdagen enas om sin syn på saken.

- Man ska ha ett system där man kan utfärda en order om att plocka bort straffbart material. Det kan handla om terrorpropaganda eller hur man begår terrordåd och anvisningar om det eller uppmaningar till terrordåd, förklarar inrikes- och justitieminister Morgan Johansson.

Tanken är att sociala medier och plattformar som Youtube och Facebook ska ha en juridiskt ansvarig i varje land som kan nås med en order från berörda myndigheter om att inom en timme plocka bort det olagliga materialet.

ANNONS

"Måste vara straffbart"

Samtidigt gäller det att se till att inte åtgärderna slår mot yttrandefriheten.

- Huvudsyftet är att man ska komma åt den typ av terrorpropaganda som kan finnas på de här plattformarna vi pratar om. Man är inte ute efter de traditionella medierna, som i Sverige har ett särskilt grundlagsskydd. Det måste vi vara fortsatt tydliga kring, säger Johansson.

TT: Och hur avgör man vad som är terrormaterial, så att inte legitima politiska åsikter stryker på foten?

- Vi har varit noga med att det man ska träffa måste vara straffbart – inte bara något som man kan tycka är olämpligt, säger Johansson i Bryssel.

Kan bli klart 2020

Närmast inväntas nu att även EU-parlamentet säger sitt om saken, innan slutgiltiga kompromissförhandlingar kan inledas.

- I bästa fall har vi ett system på plats vid halvårsskiftet 2020, kanske. Det viktiga är att vi får bort terrorpropagandan från de här plattformarna, säger Morgan Johansson.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s kamp mot terror på nätet

EU:s medlemsländer har enats om sin syn på nya EU-regler för att bekämpa terrorism på nätet.

Reglerna innebär att allehanda plattformar på nätet måste ha kontaktpersoner som kan nås dygnet runt för att effektivt kunna agera på myndigheternas order. Om inte materialet tas bort ska plattformen kunna bötfällas med upp till motsvarande fyra procent av sin totala årsomsättning.

Förslaget lades fram av EU-kommissionen i mitten av september. När även EU-parlamentet enats om sin syn på saken kan slutliga kompromissförhandlingar inledas mellan parterna innan de nya reglerna blir verklighet.

ANNONS