Solberg ber "tysktöserna" om ursäkt

Den norska statsministern Erna Solberg ber formellt om ursäkt för behandlingen av de tusentals så kallade tysktöserna.

ANNONS
|

Ursäkten kommer 70 år efter att FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs.

Den riktar sig till de mellan 3000 och 5000 norska kvinnor och flickor som efter freden 1945 frihetsberövades och internerades i månader. Detta för att de haft relationer med soldater ur den tyska ockupationsmakten under kriget. Kvinnor som gift sig med en tysk man efter den 9 april 1940 riskerade utvisning.

- För många var det en ungdomsförälskelse. För några en livslång kärlek till en som var fiendesoldat. Eller en harmlös flört som satte spår resten av livet, säger Erna Solberg i ett tal i samband med att en utredning om tysktöserna presenterades på onsdagen.

ANNONS

I sitt tal lyfter statsministern fram hur myndigheternas hårda behandling inte bara blev ett tungt ok för individen, utan också för familjer som slets isär.

- I generationer. Barnen har fått bära den dom som föll över modern. Skam, rykten och utanförskap har varit en del av det pris som betalats.

Erna Solberg – som kallar hanteringen grundlagsvidrig – påpekar att det tagit lång tid för den norska staten att formulera en officiell ursäkt. Hon tackar alla forskare, journalister, författare och politiker som grävt i frågan. Men mest tacksam är hon mot kvinnorna själva och deras barn.

- Tusen tack för att ni har visat att inte heller Norge gjort det en rättsstat bör göra.

TT
ANNONS