Venezuelaner följer lastbilar med amerikanska hjälpsändningar i colombianska Cúcuta.
Venezuelaner följer lastbilar med amerikanska hjälpsändningar i colombianska Cúcuta.

Dödsfall efter våld vid Venezuelas gräns

Det råder upprorisk stämning i orter längs Venezuelas gräns där oppositionen försöker föra in hjälpsändningar. Två personer uppges ha dödats och en lastbil har börjat brinna.

ANNONS
|

Lastbilar med hjälpsändningar har närmat sig den venezuelanska gränsen från både Colombia och Venezuela, under hård bevakning av den venezuelanska militären. Våldsamheter har uppstått när soldater försökt stoppa oppositionens plan att föra in det utländska biståndet.

I den venezuelanska gränsstaden Santa Elena de Uairén, nära Brasilien, har två personer dödats och ett 30-tal skadats i sammandrabbningar, rapporterar Reuters. En av de döda ska vara en 14-årig pojke, enligt uppgifter från den venezuelanska människorättsorganisationen Foro Penal, skriver AFP.

Lastbil i brand

Våldsamheter bröt också ut när en konvoj med fyra lastbilar försökte korsa en bro på gränsen. De stoppades av venezuelansk militär, som sköt tårgas mot personer som följde med lastbilarna.

ANNONS

En lastbil började brinna kraftigt, vilket oppositionella röster beskyller den venezuelanska militären för. Flera personer på platsen ryckte in för att försöka rädda lådor med förnödenheter.

María Teresa Belandria, oppositionsledaren Juan Guaidós sändebud i Brasilien, säger i ett filmklipp på Twitter att en lastbil med brasiliansk hjälp har passerat gränsen och nått Venezuela.

- Vi gjorde det, det här är en stor seger. Det är summan av alla ansträngningar av USA, Brasilien och Venezuela, säger hon i klippet.

Bryter med Colombia

Oppositionen i Venezuela, med den självutropade presidenten Juan Guaidó i spetsen, har bett omvärlden att skicka hjälpsändningar till landet, vilket framför allt USA och grannlandet Colombia har hörsammat. Venezuelas sittande ledare Nicolás Maduro har beordrat att landets gränser ska stängas inför vad han ser som ett förstadium till en möjlig amerikansk invasion.

- Den humanitära hjälpen kommer definitivt att komma till Venezuela på ett fredligt och lugnt sätt för att rädda liv här och nu, sade oppositionsledaren Juan Guaidó vid en ceremoni i den colombianska gränsstaden Cúcuta, vid en lastbilskonvojs avfärd mot gränsen.

ANNONS

Vid Guaidós sida stod Colombias president Iván Duque, som tidigt tog ställning för oppositionsledaren. Han lät meddela att Nicolás Maduro skulle komma att hållas ansvarig för alla eventuella våldsamheter.

Nicolás Maduro svarar med att klippa alla diplomatiska band med grannlandet. Personalen vid den colombianska ambassaden i Caracas skickas ut från Venezuela.

Sammandrabbningar

I gränsstäder på den venezuelanska sidan drabbar demonstranter samman med militärer, som har skjutit både tårgas och gummikulor.

Bilder från staden Ureña visar hur invånare kastar stenar och flaskor mot militären och bränner bildäck på de rökfyllda gatorna. Bussar med sönderslagna rutor står parkerade mitt i vägarna och utnyttjas som utkiksposter. Minst 20 personer ska ha skadats, varav tre ska vara skottskadade, rapporterar den spanska tidningen El Confidencial.

På Simón Bolívar-bron, en gränsövergång mellan Colombia och Venezuela, syns människor skrika och trycka sig mot militären, vars sköldar har bildat en mur tvärs över vägen.

Samtidigt kommer det regelbundna rapporter om att soldater som posterats vid gränsen gått över gränsen och deserterat. Enligt uppgifter från flera internationella medier rör det sig om 23 soldater.

Oppositionsledaren Juan Guaidó har tidigare sagt att militär personal hjälpt honom att trotsa ett förbud att lämna landet.

- Vi är här för att de väpnade styrkorna deltog i den här processen, slog Guaidó fast.

ANNONS

Tusentals för Maduro

På fredagen dödades två personer och 15 skadades när den venezuelanska militären tog till våld för att stoppa all passage vid en gränsövergång mellan Brasilien och östra Venezuela.

Människor flyr och har flytt Venezuela i strid ström. Enligt siffror från FN har 2,7 miljoner venezuelaner lämnat sitt hemland sedan 2015.

I huvudstaden Caracas demonstrerade tusentals människor på lördagen till stöd för Nicolás Maduro och mot oppositionens försök att föra in humanitärt bistånd i landet mot regeringens vilja.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj i fjol. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet dömdes ut av omvärlden som djupt orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars exportintäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har sökt sig till grannlandet Colombia.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS