Biståndsminister Isabella Lövin (MP) på besök i Somalia.
Biståndsminister Isabella Lövin (MP) på besök i Somalia.

Somalisk valfinal skjuts fram

Valet i Somalia har blivit en följetong vars final hela tiden skjuts på framtiden. Sveriges biståndsminister Isabella Lövin har besökt huvudstaden Mogadishu för att visa politiskt och moraliskt stöd för den mödosamma processen att bygga upp landet.

ANNONS
|

I ett annat land hade den avfärdats som ett skämt. Men med tanke på Somalias konfliktfyllda historia beskrivs valprocessen av västländer som ett demokratiskt framsteg och en viktig språngbräda för ett mer rättvist val 2020.

Säkerhetsläget i Somalia, som plågas svårt av terrorstämplade al-Shabaab, innebär att endast 14025 delegater, representanter för klanerna, får vara med och rösta fram nya parlamentsledamöter. De ska sedan, tillsammans med senatorer, välja president.

Svenskt besök

Processen har varit utdragen och det är fortfarande oklart när den nye presidenten kan väljas. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) har nyss kommit hem från en snabbvisit i Mogadishu.

- Jag hade hoppats att det skulle vara en ny president på plats, men det var det inte. Men det ändå viktigt att Sverige visar stöd för den politiska processen. Landet försöker bygga upp ett demokratiskt system, och även om det fortfarande är elektorer som röstar så är valet mycket mer demokratiskt än tidigare.

ANNONS

Inbördeskriget har orsakat djupa sår i samhället. Sveriges stöd kretsar mycket kring konfliktförebyggande åtgärder, statsbyggande, demokrati och jobbskapande.

Svårt bygga upp

Stor vikt läggs också vid hälsofrågor, framförallt situationen för kvinnor.

- Det går väldigt snabbt att rasera ett land, men det tar oerhört lång tid att bygga upp det igen när man fullständigt har slagit sönder allt som liknar en stat och vänt människor mot varandra, säger Lövin och fortsätter:

- Alla klaner och minoriteter har godkänt det nya valsystemet och det bäddar för en acceptans för valresultat som gör att Somalia kan fortsätta att byggas upp som en federal stat.

Fakta: Val i Somalia

Från början lovades somalierna ett val enligt principen en person, en röst. Men politisk rivalitet och det dåliga säkerhetsläget, som framförallt beror på al-Shabaabs framfart, innebar att de planerna skrotades förra året.

Nu är det bara omkring 14000 av Somalias runt 10–12 miljoner invånare som får vara med och rösta fram 275 parlamentsledamöter. De kommer i sin tur att tillsammans med 54 senatorer rösta fram den nya presidenten.

Klanerna befinner sig i hjärtat av valprocessen, och delegaterna som röstar utses av klanäldstar. Det ses ändå som ett framsteg jämfört med valet 2012, då det bara var 135 klanäldstar som utsåg parlamentsledamöterna.

Valprocessen har varit lång och utdragen, och flera slutdatum har skjutits på framtiden. Det är i dagsläget oklart när presidenten kan röstas fram.

Källa: AFP, Reuters

Fakta: Söndertrasat av konflikt

Somalia är svårt märkt av krig och konflikt som pågått sedan 1990-talet. Klanstrider, rivaliserande islamistgrupper och svaga övergångsstyren har slagit hårt mot civilbefolkningen.

Regeringen som tillträdde 2012 är helt beroende av utländskt stöd. Nuvarande president är Hassan Sheikh Mohamud. Extremistgruppen al-Shabaab har försvagats sedan milisen drevs ut ur huvudstaden Mogadishu 2011, men fortsätter att bedriva en våldskampanj mot regeringen.

I de nordliga Somaliland och Puntland, som mer eller mindre fungerar som självständiga enheter, råder ett relativt lugn.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS