Sopletare arbetslösa när tipp stängs

Brasilien har stängt en enorm, stinkande soptipp utanför huvudstaden. Tusentals människor som tjänat sitt levebröd bland avfallet undrar nu vad de ska ta sig till.

ANNONS
|

En detalj som arkitekterna bakom Brasiliens modernistiska huvudstad Brasília glömde bort var sophanteringen. De välbärgade Brasíliaborna – många arbetar på stadens myndigheter – lämnar efter sig över 1200 ton sopor per dag, och lastbilarna brukar stå i kö för att dumpa allt på Estructural-soptippen.

Men nu är det slut med det. Under fredagen stängdes huvudstadens stora avfallsplats.

- Vi kan inte leva med det här öppna såret mitt i landets huvudstad, en soptipp där människor riskerar sina liv för att försörja sig på ett ovärdigt sätt, säger guvernören Rodrigo Rollemberg, under invigningen av en ny soptipp.

ANNONS

Gatorna i stället

Organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter har kritiserat förhållandena på soptippen, där barn och vuxna har arbetat i generationer under en stekande sol bland flugsvärmar och gamar. Dessutom har miljökämpar varnat för att avfallet förorenar Brasílias vatten.

För många som arbetar på soptippen är nedstängningen en katastrof, eftersom deras enda inkomstkälla försvinner. Guvernörens plan är att erbjuda sopletarna jobb på en återvinningsanläggning, men det bemöts med fnysningar. Lönen anses vara alldeles för låg.

- Jag får börja rota i papperskorgar på gatorna i stället, säger 32-årige Evando Souza.

Hela inkomsten

Tillsammans med sina tre söner kan han en bra månad få ihop motsvarande 7500 svenska kronor, vilket är tre gånger minimilönen i landet.

- I dag var en riktigt bra dag, säger Souza, medan han putsar på en silverring och en gammal Nokia-telefon som familjen hittat på tippen.

ANNONS

Omkring 3000 personer får hela sin inkomst från avfallsberget och bor i ett samhälle som vuxit upp bredvid.

- Rollemberg har inte gett oss något bra alternativ. Vi kan inte leva på den lönen han erbjuder. Jag får damma av mitt cv och se vad jag kan få för andra jobb, säger Valdir Dutra, som arbetat på soptippen i 16 år, med ett snett leende.

TT-Reuters
ANNONS