Bistra miner inför brexitmöte

Flera veckor till behövs innan förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU kan gå i mål. Starkt tvivel råder kring om förhandlarna kommit tillräckligt långt för att kunna kalla in till ett avgörande möte i november.

ANNONS
|

På väg in till tisdagens EU-ministermöte i Luxemburg är EU:s chefsförhandlare Michel Barnier tydlig med att mycket ännu återstår i diskussionerna med London.

- Det finns flera saker som fortfarande är öppna, särskilt om Nordirland, och som jag förstår det behövs det mer tid. Vi kommer att ta oss den tiden, lugnt och stilla, under de kommande veckorna, säger Barnier.

Om det innebär att han i nuläget inte vill ge klartecken till ett "avgörande" brexittoppmöte i november återstår att se. Avgörande i det fallet blir det toppmöte som de 27 kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer har i Bryssel på onsdagskvällen.

ANNONS

Irlandsfrågan avgör

- Det är mycket möjligt att statsministrarna ändå fattar något sådant beslut, men Barnier var väldig tydlig med att man inte ska vänta sig något avgörande under denna veckan, säger EU-minister Ann Linde (S) efter att ha träffat Barnier i Luxemburg.

Linde konstaterar att det kommer att behövs förhandlingar "både dag och natt" innan allt är klart. Och även om många andra frågor återstår är det fortsatt Irlandsfrågan som är helt central.

- Det togs upp flera andra saker: Gibraltar, tvistelösning, ursprungsregler och sådant som inte är färdigt. Men det är ingen som tror att det kommer att stjälpa, utan det är Irlandsfrågan fortfarande, efter all denna tid, säger Linde i Luxemburg.

Att frågan är så känslig beror på fredsavtalet om Nordirland från 1998 där den öppna gränsen mellan nord och syd ses som avgörande. Alla betonar vikten av att öppenheten fortsätter – men än så länge finns ingen enighet mellan Bryssel och London om hur det ska gå till.

ANNONS

"Scenario utan uppgörelse"

- Det som finns är ett förslag om att man ska ha en tullunion som räcker över hela Storbritannien, alltså inte bara Nordirland, och att det ska gälla till man hittar någonting bättre i en framtida relation. Storbritannien vill att det i så fall ska vara tidsbegränsat och det säger irländarna absolut nej till. Och där är man fortfarande. Det är alltså en helt olöst fråga, säger Linde.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har varslat om att EU måste se över sin situation och förbereda sig "för ett scenario utan uppgörelse". Samma varning hörs även från chefsförhandlaren.

- Han tror fortfarande på att det finns möjlighet att förhandla fram ett avtal, men han var oerhört tydlig med att alla på allvar måste förbereda möjligheten till en "no deal", säger Ann Linde i Luxemburg.

Förlängd övergångsperiod?

Sent på tisdagskvällen rapporterade den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine att EU-kommissionen har erbjudit Storbritannien att bli kvar i EU:s tullunion och den inre marknaden även efter att den överenskomna övergångsperioden löper ut i december 2020.

ANNONS

"I en välvillig gest gentemot Storbritannien har kommissionen öppnat för att förlänga övergångsperioden", skriver tidningen med hänvisning till ett tyskt regeringsdokument. Uppgiften har inte bekräftats och vilket datum som diskuterats framgår inte.

Luxemburg, TT:s korrespondent

Bakgrund: Veckans toppmöte i Bryssel

När EU-ledarna samlas i Bryssel på onsdagskvällen väntar i själva verket en hel rad olika toppmöten. Så här ser schemat ut:

* Onsdag kl 19: Storbritanniens premiärminister Theresa May ger sin bild av brexitförhandlingarna. Därefter äter övriga 27 stats- och regeringschefer en arbetsmiddag för att diskutera vägen vidare.

* Torsdag kl 09: Ordinarie toppmöte för alla 28 EU-länder med framför allt frågor om migration och inre säkerhet på agendan. Inga genombrott väntas i den långvariga oenigheten om framtida asyl- och migrationspolitik. På säkerhetssidan väntas maning till tuffare tag mot hybrid- och cyberhot, men också kemiska och biologiska vapen. I mötesuttalandet ingår även EU-ledarnas syn på årets stora klimatmöte, COP24, i Katowice.

* Torsdag kl 13: Lunchtoppmöte inom euroområdet, öppet även för övriga ledare. Bland annat om utvecklingen av bankunionen och stabilitetsfonden ESM.

* Torsdag kl 19: Europa-Asien-toppmöte i Bryssel inleds, med premiärministrar från bland annat Kina och Ryssland på plats.

* Fredag kl 09: Fortsatt Europa-Asien-möte fram till kl 15.

Sverige representeras vid EU-toppmötet av statsminister Stefan Löfven (S). Därefter väntas utrikesminister Margot Wallström (S) ta över för Europa-Asien-mötet.

ANNONS