Spänt efter rån vid Venezuelagräns

Ett rån mot en restaurangägare har skapat sådana spänningar mellan brasilianare och venezuelaner vid gränsen i Amazonas utkanter att militären nu råder venezuelaner att återvända till hemlandet.

ANNONS
|

Fyra venezuelaner har pekats ut som ansvariga för rånet i gränsstaden Pacaraima i fredags. Restauranginnehavaren ska ha bestulits på 23000 real (54000 kronor) och misshandlats svårt i sitt hem.

Brottet utlöste ilskna demonstrationer i gränsområdet i den brasilianska delstaten Roraima på lördagen, vilket tvingade hundratals venezuelanska flyktingar att ge sig av tillbaka. Och brasiliansk militär säger att för deras egen säkerhet borde fler följa efter.

Roraima har i månader slagit larm om att situationen är ohållbar på grund av de många tusen flyktingar som kommer över gränsen, i hopp om att fly den ekonomiska kollapsen i det krisande Venezuela.

Brasiliens federala regering säger nej till att stänga gränsen. Och att omplacera flyktingarna är svårt och dyrt i det vidsträckta Brasilien. Från Pacaraima till exempelvis Rio de Janeiro är det bilvägen över 500 mil, ett avstånd motsvarande ungefär Stockholm–Bagdad.

ANNONS

TT-Reuters

Fakta: Venezuelas gränser

Venezuela är i djup kris. Enligt FN har minst 2,3 miljoner av de 33 miljoner invånarna flytt landet. Många har inte möjlighet att flyga, så detta sätter hårt tryck på landets gränser.

Venezuela har långa landgränser mot tre länder: Colombia, Brasilien och Guyana. Men större delen är ogenomtränglig djungel.

Gränsen mot Colombia är lättast att nå för många venezuelaner, och det västra grannlandet har tagit emot över en miljon flyktingar från Venezuela.

Gränsen mot Brasilien ligger svårare till, men trots det har stora skaror venezuelaner tagit sig över den de senaste månaderna.

Gränsområdet mot Guyana är väglös djungel – vilket båda länderna verkar rätt nöjda med eftersom de inte är överens om gränsdragningen – och går bara att korsa illegalt och under stora strapatser.

Källa: Reuters

ANNONS