Christian Lindner, ledare för liberala FDP. Arkivbild.
Christian Lindner, ledare för liberala FDP. Arkivbild.

Stor eller Jamaica – Tyskland letar koalition

Angela Merkels kristdemokrater går av allt att döma segrande ur helgens tyska val, men utan parlamentsmajoritet ingen regering. Blir det ännu ett konvenansäktenskap med socialdemokrater – eller ny mark med liberaler och gröna?

ANNONS
|

Det är svårt att missa Christian Lindners ansikte. Berlins gator är tapetserade med liberala FDP:s valaffischer, och partiledaren är avbildad på de flesta. Bland annat på lyktstolparna utanför partihögkvarteret i Hans-Dietrich-Genscher-Haus i stadsdelen Mitte, uppkallat efter den legendariske utrikesministern och vicekanslern som under många år var Västtysklands toppdiplomat.

FDP har hamnat i centrum för diskussionerna om vilka Angela Merkels kristdemokratiska CDU egentligen ska bilda regering med när partiet av allt att döma tar hem segern i söndagens val. Utifrån det nuvarande opinionsläget finns bara två politiskt och matematiskt möjliga regeringskonstellationer: antingen en fortsatt stor koalition med CDU, dess bayerska systerparti CSU och socialdemokratiska SPD, eller en "Jamaicakoalition" – kallad så på grund av partiernas färger, svart, gul, grön, som Jamaicas flagga – med CDU/CSU, liberala FDP och De gröna.

ANNONS

- Jag kan tänka mig att det blir Jamaica. Man måste se till vad som är realistiskt, och acceptera det minst dåliga alternativet, säger Berlinbon Frank Schmischke, som kommer gående på Friedrichstrasse alldeles i närheten av FDP-huset.

Nytänk och stabilitet

Helst skulle han vilja se en ren högerkoalition, där FDP bidrar med nya idéer och CDU med stabilitet och konservatism. Om valresultatet medger så är ett sådant samarbete också det mest sannolika, tror partiforskaren Hendrik Träger.

- För närvarande har de ingen egen majoritet, men det är inte långt därifrån. Om det fungerar skulle man antagligen ingå en sådan koalition, säger Träger, som är doktor i statsvetenskap vid universitetet i Leipzig, på telefon till TT.

Kristdemokrater och liberaler har en lång historia av regeringssamarbeten i Tyskland. Sist gick det dock inget vidare – den svartgula koalitionen som styrde mellan 2009 och 2013 plågades av interna konflikter och det hela slutade med att FDP åkte ur parlamentet för första gången i förbundsrepublikens historia.

ANNONS

- Innehållsmässigt står CDU närmare FDP än De gröna, men på ett personligt plan är jag inte så säker. Kanske skulle Merkel hellre samarbeta med De grönas toppkandidater Katrin Göring-Eckardt och Cem Özdemir, jag tror att hon tycker att Lindner är lite väl ombytlig, säger Träger.

Oense om ekonomin

En Jamaicakoalition vore ny mark. Konstellationen har prövats två gånger på delstatsnivå. I Saarland föll regeringen efter två och ett halvt år, i förbundslandet Schleswig-Holstein är samarbetet fortfarande i sin linda.

- FDP och De gröna är överens i frågor om dataskydd och frihet. Även när det gäller övervakning är man ense om att det är negativt med för mycket av det, och i frågan om samkönade äktenskap står man väldigt nära varandra. I den ekonomiska politiken, däremot, finns det mer som splittrar än enar, säger Träger.

- CDU och De gröna har helt klart närmat sig varandra de senaste årtiondena. Det hänger ihop med att Merkel fört CDU mot den politiska mitten. Men man får inte glömma CSU, som också ingår i unionen. Mellan CSU och De gröna ser jag stor konfliktpotential vad gäller flykting- och asylpolitiken.

ANNONS

Motvikt till AFD

Även en fortsatt stor koalition vore en möjlighet, men det kan också tänkas att Socialdemokraterna vill gå i opposition för att återhämta sig.

- Om man tittar på de senaste tre mandatperioderna kan man konstatera att den som regerar med Merkel alltid blir en förlorare, säger Träger.

SPD skulle göra sig bra som ett starkt oppositionsparti, tror psykiatern Simon Wolf, som arbetar på Charitésjukhuset alldeles i närheten av Hans-Dietrich-Genscher-Haus. FDP har han inte mycket till övers för.

- Jag kan inte påstå att jag är något stort fan. Möjligen kan det vara bra som motvikt till AFD, säger han.

Berlin, TT:s utsände
Fakta: Möjliga koalitioner

Stor koalition:CDU/CSU och SPD. Har styrt Förbundsrepubliken Tyskland vid tre tillfällen (1966–1969, 2005–2009 och 2013–2017), och DDR vid ett tillfälle (1990).

Svartgul koalition:CDU/CSU och FDP. Styrde Tyskland under stora delar av 1960-talet under både Konrad Adenauers och Ludwig Erhards ledning, därefter på 1980- och 90-talet under Helmut Kohls ledning och 2009–2013 under Angela Merkels ledning.

Jamaicakoalition:CDU/CSU, FDP och De gröna. Modellen har aldrig prövats på nationell nivå, men har förekommit två gånger i delstatsregeringar: i Saarland (2009–2012) och i Schleswig-Holstein (sedan 2017).

Trafikljuskoalition:SPD, FDP och De gröna. Modellen har aldrig prövats på nationell nivå, men har förekommit i bland annat förbundsländerna Bremen (1991-1995) och Rheinland-Pfalz (sedan 2016).

Rödgrön koalition:SPD och De gröna. Styrde Tyskland under förbundskansler Gerhard Schröder 1998–2005. På delstatsnivå prövades konstellationen första gången i Hessen 1985–1987 och är numera relativt vanlig.

Rödrödgrön koalition:SPD, vänsterpartiet Die Linke och De gröna. Konstellationen är kontroversiell i Tyskland på grund av Die Linkes rötter i DDR:s statsbärande parti SED. Har aldrig förekommit på nationell nivå, men en rödrödgrön delstatsregering styr i Thüringen sedan 2014.

ANNONS