Strider i Kabul över efter granatattack

Strider som skakat Afghanistans huvudstad Kabul har lagt sig. Efter morgonens granatbeskjutning mot centrala kvarter uppges flera gärningsmän ha dödats, medan andra ska ha överlämnat sig till den afghanska armén.

ANNONS
|

Det var vid niotiden på tisdagsmorgonen som höga smällar ljöd i områden kring presidentpalatset och i diplomatkvarter i Kabul, när presidenten Ashraf Ghani höll ett tal med anledning av den muslimska högtiden id al-adha. Granateld landade på åtminstone två platser i huvudstaden och följdes av flera timmars strider.

Högtidsfirandet i staden avbröts och civila flydde platserna, som spärrades av. Under striderna flög en militärhelikoptrar lågt och besköt gärningsmännens misstänkta position.

Nio gärningsmän

Uppgifter om antal gärningsmän går isär. Totalt nio gärningsmän sköt runt 30 granater, enligt uppgifter från Nato-styrkan i Afghanistan.

"Totalt fyra av nio motståndare dödades. De andra fem överlämnade sig själva till afghanska styrkor", meddelar den amerikanska arméns talesperson Martin O'Donnell i ett uttalande.

ANNONS

Vid en tidigare presskonferens uppgav den afghanska arméns befälhavare i Kabul att totalt två personer var inblandade och att de dödats, vilket AFP rapporterade.

Enligt det afghanska inrikesdepartementet hade gärningsmännen tagit kontroll över en byggnad i närområdet, som de sköt ifrån. Minst sex personer uppges ha skadats.

Sprängmedel i fordon

"Helikoptrar flyger över platsen och säkerhetsstyrkor håller på att desarmera två fordon packade med sprängmedel", skriver inrikesdepartementets kommunikationschef Bahar Mehr på Facebook.

President Ashraf Ghanis tal direktsändes via Facebook. De höga smällarna fick honom att stanna upp i talet.

- Det här landet kommer inte att vika sig för dessa raketattacker, säger Ghani i sändningen, och beskriver gärningsmännen som fiender till Afghanistan, islam och fred.

Talibanrörelsen säger att den inte ligger bakom morgonens attack. I stället har terrororganisationen IS tagit på sig ansvaret.

Efter kidnappningar

Den utfördes bara ett par timmar efter att talibanrörelsen frigivit över 160 personer som kidnappades i norra Afghanistan på måndagen. De kidnappade var på väg mot Kabul i tre bussar när de togs som gisslan i närheten av Kunduz i norr. Extremisterna friger dock inte alla, utan håller kvar ett 20-tal soldater och poliser som fångar.

ANNONS

De senaste veckorna har varit våldsamma i det krigshärjade Afghanistan, med häftiga strider i Ghazni i öst. Minst 150 soldater och omkring hundra civila dödades i samband med att talibanerna attackerade staden. Den väpnade fundamentaliströrelsen har legat i krig med Kabulregeringens USA-stödda styrkor i åratal och på måndagen tackade talibanerna nej till ett erbjudande om vapenvila från president Ghani.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Krigshärjat land

Afghanistan ligger i sydvästra Asien och uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Majoriteten av befolkningen – omkring 60 procent – livnär sig av jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt den afghanska författningen. Särskilt under talibanstyret 1996–2001 levde Afghanistans kvinnor under hårt förtryck.

Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet. Oppositionen mot centralstyret i Kabul består i dag framför allt av talibanerna, en fundamentaliströrelse, men även av olika krigsherrar som spelar en betydande politisk roll. Våld och extremistdåd tillhör vardagen både i huvudstaden Kabul och runt om i landet.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS