Den svenske IT-konsulten Ali Gharavi sitter fängslad i Turkiet, anklagad för terrorbrott. Arkivbild.
Den svenske IT-konsulten Ali Gharavi sitter fängslad i Turkiet, anklagad för terrorbrott. Arkivbild.

Svensk framträder inför rätten i Turkiet

Nästa vecka kommer den svenske IT-konsulten Ali Gharavi att höras av rätten i Turkiet. Åklagare har krävt upp till 15 års fängelse för Gharavi och en grupp människorättsaktivister som anklagas för terrorbrott.

ANNONS
|

IT-konsulten Ali Gharavi greps tillsammans med tio människorättsaktivister i somras. Nu riskerar de – och Amnestys Turkietordförande – upp till 15 års fängelse för terrorbrott. På onsdag kommer de att höras av rätten i Istanbul.

- Vi anser att de aldrig skulle ha åtalats och att de ska släppas omedelbart. Vi ser åtalet som politiskt motiverat, de har gjort helt vanligt arbete för mänskliga rättigheter, säger Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Lindenfors som kommer att vara på plats.

ANNONS

Lindenfors tycker dock att det är positivt att rättsprocessen löper på. Åtalet offentliggjordes för knappt två veckor sedan.

- Den snabba behandlingen är positiv. Men vi är oroliga för den grövre anklagelsen som kan innebära 15 års fängelse.

Utrikesdepartementet ser allvarligt på anklagelserna mot Gharavi och har kallat upp Turkiets ambassadör. UD bedömer att Gharavi befann sig i Turkiet för att delta i ett fredligt seminarium om mänskliga rättigheter och internetfrihet.

- Vi uppmanar svenska politiker att ligga på sina turkiska motsvarigheter för att det här ska lösas upp, säger Lindenfors.

TT
Fakta: Greps utanför Istanbul

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när turkisk polis avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Tio personer greps: Amnestys Turkietchef Idil Eser, sju andra människorättsaktivister samt två utländska medborgare – den svenske medborgaren Ali Gharavi och en tysk.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet där Ali Gharavi var utbildare tillsammans med tysken.

De gripna anklagas för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kilic, var fängslad sedan tidigare. Han greps den 6 juni, misstänkt för att stå nära predikanten Fethullah Gülen, som befinner sig i exil i USA, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för att ligga bakom kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet

ANNONS