Svensk skepsis till asylsamarbete med Kairo

Samarbete med Egypten kan bli nästa steg i EU:s försök att få bukt med flykting- och migrationskrisen. Sverige tvekar – och vill fortsatt kämpa för en gemensam asylpolitik i EU, trots allt hårdare motstånd.

ANNONS
|

Inför EU-ländernas informella toppmötesmiddag i Salzburg talar både österrikiske mötesvärden Sebastian Kurz och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk högt och gärna om Egypten.

- Jag hoppas verkligen att medlemsstaterna är beredda på att fördjupa samarbetet med Egypten, men också andra länder i Nordafrika. Egypten är en viktig, eventuell, partner, säger 31-årige förbundskanslern Kurz på väg in till mötet.

"Egyptiska myndigheter har gjort kampen mot människosmuggling till en prioritet. Som resultat har det inte skett några irreguljära avresor från Egypten till Europa i år", berömmer i sin tur Tusk i sin inbjudan till toppmötet.

ANNONS

Svensk skepsis

Tusk vill därför ha stöd för ett toppmöte mellan EU-ländernas ledare och Arabförbundets ledare i Kairo i februari nästa år.

Fast alla är inte förtjusta i tanken.

- Jag är inte övertygad. Jag vill höra mer om vad det finns för substans i det. Man ska inte bara träffas för att träffas, säger statsminister Stefan Löfven (S) till svenska journalister i Salzburg inför EU-toppmötet.

Statsministern betonar att allt samarbete med "tredje land" måste ske i full respekt för mänskliga rättigheter – något som inte allt är fallet i president al-Sisis Egypten.

- Oavsett vilket land vi pratar med så måste vi stå upp för mänskliga rättigheter. Det som görs på den afrikanska kontinenten görs också i samråd med IOM (Internationella flyktingorganisationen) och UNHCR (FN:s flyktingkommissariat) för att vi ska få rätt standard på det, säger Löfven.

ANNONS

I rätt riktning?

Veckans toppmöte i Salzburg är endast informellt och ska inte leda till några beslut. Siktet är i stället inställt på det ordinarie EU-toppmötet i Bryssel den 18–19 oktober.

Donald Tusk är tydlig med att han vill se större enighet.

- I kväll kommer jag att mana ledarna att sluta skylla på varandra om migrationen. Trots den aggressiva retoriken går saker i rätt riktning, hävdar Tusk inför mötet.

- Vi har fått ner antalet irreguljära migranter från nästan två miljoner 2015 till färre än 100000 i år. Det här är till och med lägre än åren före krisen, säger Tusk.

Budskapet är tydligt riktat till framför allt en som inte är på plats: Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som sedan sitt tillträde i våras skärpt tonen rejält med sina krav på ökad hjälp från andra länder.

Nya gränsvakter?

Inom EU har allt mer fokus på senare tid lagts på ökat gränsskydd.

ANNONS

I Salzburg ska man bland annat diskutera ett nytt kommissionsförslag om att kraftigt utöka gränskontrollmyndigheten Frontex från dagens 1500 till 10000 gränsvakter.

Stefan Löfven är samtidigt bestämd över att EU fortsatt behöver driva tanken att länderna solidariskt ska dela på ansvaret för att ta emot de hjälpbehövande.

Då spelar det ingen roll att Sebastian Kurz och Österrike tvekar om det är värt att lägga tid på frågan, anser statsministern.

- Är man ordförandeland då är man till för de länder som ingår i den här organisationen. Vi ska ha en gemensam asylpolitik på plats, det är många länder som menar att det är jätteviktigt. Då ska vi driva det och det är hans skyldighet som ordförande, säger Löfven i Salzburg.

Salzburg, TT:s utsända

ANNONS

Fakta: EU-toppmötet i Salzburg

EU:s stats- och regeringschefer samlas under onsdagen och torsdagen för ett informellt toppmöte i Salzburg i Österrike.

Mötet inleds med en middag på onsdagskvällen då ledarna ska diskutera migrationsläget, inklusive försöken att få ned antalet migranter och samarbeta med länder utanför EU. Vid middagen ska dessutom Storbritanniens premiärminister Theresa May ge sin syn på läget i brexitförhandlingarna.

På torsdagsförmiddagen ligger fokus på den "inre säkerheten", inklusive ökat polisiärt och juridiskt samarbete samt en förstärkning av gränsskyddet. Theresa May ska även informera om den senaste utvecklingen kring mordförsöket på den förre ryske agenten Sergej Skripal i Salisbury.

Under ett avslutande lunchmöte på torsdagen ska ledarna från de 27 länder som blir kvar i EU efter Storbritanniens utträde ha en egen genomgång av brexitläget.

Fakta: För och emot flyktingar i EU

Den amerikanska tankesmedjan Pew Research har frågat invånare i tio EU-länder, och även länder utanför EU, om de är villiga att ta emot människor som flyr sina hemländer undan krig och våld.

Så här blev resultatet:

Européerna har även utfrågats om hur de ser på EU:s hantering av flyktingkrisen. Då blev svaren så här:

Källa: Pew Research Center

ANNONS