Syrisk militär splittrar Ghouta i tre delar

Syrisk militär har ytterligare intensifierat sina attacker mot östra Ghouta och lyckats splittra enklaven i tre delar, uppger Syriska människorättsobservatoriet. Men uppgifterna tillbakavisas av rebellgrupperna.

ANNONS
|

Regeringsstyrkor har omringat de stora städerna Douma och Harasta genom att ta sig in i områdena mellan dem så att vägarna som sammanbinder städerna är inom skotthåll och därmed skurit av dem från varandra, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Det anses vara ett hårt militärt slag mot rebellerna att Douma, områdets största stad, nu är isolerad från resten av området.

Rebellerna avfärdar

Armén uppges också ha intagit staden Misraba som tillsammans med en närliggande by utgjort den sista länken mellan den norra och den södra delen av den rebellhållna enklaven utanför huvudstaden Damaskus. På så sätt har enklaven effektivt splittrats upp i tre områden, enligt SOHR som bevakar kriget från Storbritannien.

ANNONS

Men Hamza Birqadar, talesperson för rebellgruppen Jaish al-Islam, säger att de har avvärjde attacken på Misraba och att varken Harasta eller Douma är avskurna av regeringsstyrkorna.

FN uppskattar att runt 400000 människor sitter fast i enklaven utan möjlighet att ta sig ut och med högst begränsad tillgång till mat och medicin.

Över 1000 döda

På fredagen lyckades en konvoj med nödhjälp trots bombningarna att ta sig in. Men FN uppger att det mesta av den medicinska utrustningen omhändertagits av syriska regeringstjänstemän och att maten som levererades inte räckte till.

SOHR rapporterade på lördagen att 1002 civila, varav 215 barn, har dödats och tusentals skadats under de intensifierade bombningarna som regimen och deras ryska allierade inledde mot östra Ghouta den 18 februari.

Omvärlden har kritiserat avsiktliga angrepp mot sjukhus och att mycket begränsat med förnödenheter har kunnat föras in.

TT-Reuters

Fakta: Konflikten i östra Ghouta

Östra Ghouta sträcker sig från Damaskus östra förorter och ut på landsbygden. Området kontrolleras av rebeller och har stått under regimens belägring sedan 2013.

Våldet har eskalerat i östra Ghouta den senaste tiden. Detta trots att FN:s säkerhetsråd enats om en 30 dagars vapenvila. Men striderna har inte upphört. Den syriska regimen och dess allierade ryska styrkor har i stället infört pauser i striderna, medan regimen inlett en markoffensiv.

Terrorstämplade rörelser omfattas inte av vapenvilan.

Omkring 1000 civila har dödats och över 4800 människor har skadats i offensiven mot östra Ghouta sedan den 18 februari, enligt Läkare utan gränser. Syriska människorättsobservatoriet rapporterar att 215 barn finns bland de döda. Samtidigt har rebeller skjutit granater mot huvudstaden Damaskus som krävt ett stort antal liv och många skadade.

Källor: AFP, Reuters, Läkare utan gränser

ANNONS